Doree krijgt in Ommen miljoenste coronavaccinatie van GGD IJsselland

Ommen – Vanmiddag is door de GGD IJsselland de miljoenste coronaprik gezet. Doree Polhuys kwam vanmiddag nietsvermoedend bij de tijdelijke priklocatie in de Carrousel binnenlopen om haar boosterprik te halen; om daarmee extra bescherming te krijgen. Eenmaal binnen bleek dat haar prik, de miljoenste zou zijn die GGD IJsselland zet. Nadat de prik de rechterarm was ingegaan, werd ze door wethouder Ko Scheele verrast met een bloemetje. “Heel bijzonder toch”, reageert ze.

Doree Polhuys kreeg vanmiddag in Ommen de miljoenste prik die door de GGD IJsselland is gezet.

Miljoen

Vorig jaar januari werden de allereerste prikken gezet door GGD IJsselland. “Nu, een jaar later, hebben we er 1.000.000 gezet”, vertelt Natasja Smit, projectmanager van COVID-vaccinatie locaties bij de GGD IJsselland. “Het gaat bij dat getal om alle vaccinaties bij elkaar opgeteld: de eerste en tweede prik van de basisvaccinatie, de derde prik voor mensen met een afweerstoornis, en de booster. Een getal waar we als GGD na al die maanden trots op zijn!”

De GGD houdt niet met de dag bij hoeveel prikken er gezet zijn, maar wist natuurlijk wel dat de teller de miljoen naderde. “Het is de laatste tijd sneller gegaan, omdat we natuurlijk met de boostercampagne moesten versnellen”, verklaard Smits. “Dat in elke gemeente locaties zijn helpt zeker. We zijn heel dicht bij de mensen, en er komen veel mensen op af.” Om de vaccinatiegraad in de regio verder omhoog te krijgen, is het vanaf vandaag namelijk mogelijk om in alle 11 gemeenten binnen de regio van GGD IJsselland een coronaprik te halen.

Mensen die niet naar ver konden of wilden komen, of door een vaccinatie of besmetting korter dan 3 maanden geleden nog niet geboosterd mochten worden, kunnen zich nu dicht bij huis laten inenten. “Op al onze locaties kan men nu met en zonder afspraak de basisvaccinatie of boosterprik komen halen. Ook mensen die eerst de spreekwoordelijke kat uit de boom hebben gekeken, en zich nu toch willen laten vaccineren, zijn natuurlijk van harte welkom”, zegt Smits. “Met een prik bescherm je niet alleen jezelf tegen ziekenhuisopname, maar vooral de kwetsbare mensen om je heen.”

Ommen

De tijdelijke priklocatie in Ommen is voorlopig op donderdag van 12:00 tot 19:30 geopend, en op vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 16:30. De belangstelling is groot gebleken in de drie dagen dat de locatie in Ommen open is, met vanmiddag al meer dan 200 prikken die zijn gezet. De basisvaccinatie vanaf twaalf jaar, en de boosterprik vanaf 18 jaar zijn zowel met als zonder afspraak te halen. En daar wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt.

“We zien naast mensen die een booster halen, ook best veel mensen die voor een eerste prik van de basisvaccinatie binnen komen.” Dat zijn volgens Smits veelal jongeren vanaf achttien jaar. Maar ook jongere scholieren die een eerste prik halen worden gezien. “We zijn heel dichtbij, en dat maakt het zeer laagdrempelig. Vanaf 12 jaar kan iedereen binnen komen lopen, gewoon hier in Ommen.” Met de grote hoeveelheden besmettingen per dag -zo’n 550 de laatste zeven dagen in Ommen- is het volgens Smits denkbaar dat er binnenkort nog een piek zal komen met mensen die een prik halen; drie maanden ná een besmetting kan namelijk geen prik worden gehaald.

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen alleen op afspraak terecht, daarvoor is op zaterdag tussen 13:00 en 16:00 ruimte. Een geldig identificatiebewijs en een mondkapje is voor iedereen een vereiste. Wethouder Scheele, die in de gemeente volksgezondheid in zijn portefeuille heeft, vindt het best een eer dat de miljoenste prik in Ommen is gezet. “Daarnaast zijn we blij dat onze inwoners zich in Ommen kunnen laten vaccineren. Laagdrempelig en dicht bij huis. De opkomst in de Carrousel is dan ook erg goed. Ik ben heel blij dat de GGD dit echt ter hand neemt.”