Dominee preekt in motorpak tijdens speciale kerkdienst in Ommen

Ommen – Vanavond werd in de Gereformeerde Kerk aan de Bouwstraat in Ommen een bijzondere kerkdienst gehouden. De 60-jarige dominee Kest Jelsma had het idee al zo’n tien jaar, maar vandaag was het eindelijk zo ver; een motordienst in een kerk. De predikant verhuisde zo’n tien jaar geleden van Leek naar Ommen. De dienst van vandaag werd georganiseerd door de landelijke motorclub C.M.A., en de plaatselijke PKN Motorgroep Ommen. Voor in de kerk stonden twee motoren opgesteld, en de liederen werden begeleid door de band Embrace. Naast opwekkingsliederen en ‘Welk een vriend is onze Jezus’, het lijflied van C.M.A, werden liederen van onder anderen Neil Young, Hillsong en U2 gezongen.

De liederen werden begeleid door de band Embrace.

Motorrit

De dienst begon vanmiddag om vijf uur, en werd voorafgegaan door motorrit van twee keer 50 kilometer door het Vechtdal. De motorrijders gingen kort voor twee uur vanmiddag van start en gingen eerst via Mariënberg, Bruchterveld, het Duitse Laar en Gramsbergen naar het clubhuis van de C.M.A. in Hardenberg. Na een kopje koffie ging de rit via Witharen, Wijthmen en Dalfsen terug naar Ommen. Een kleine 50 motors werden voor de Gereformeerde Kerk opgesteld.

Dominee Kest Jelsma

Vrij

Het thema van de dienst van vanavond is ‘Wanneer ben je werkelijk vrij?’. Volgens veel motorrijders geeft het rijden op een motor het ultieme gevoel van vrijheid; één van de redenen om een kerkdienst op te hangen aan een motortoertocht. Dominee Kest Jelsma rijdt zelf ook al zo’n dertien jaar motor, en reed vanmiddag ook mee met de tocht. “Het is Bevrijdingsdag en het thema ‘vrijheid’ staat centraal in de dienst van vandaag. De vraag die daarbij hoort is: wanneer ben je echt vrij? … We moeten zoveel, zijn druk en we moeten bijvoorbeeld aan verwachtingen voldoen”, aldus Jelsma.

In de Kerk zitten vandaag niet alleen mensen in hun ‘zondagse kleding’, maar onder de kerkgangers zijn ook leden van de motorclub in leren pakken. Predikant Kest Jelsma laat vandaag ook zijn toga thuis, en staat in een motorpak op de preekstoel; zijn leren motorjas heeft hij wel uit gelaten. Als sluiting van de dienst is er een barbecue voor wie zich daarvoor heeft opgegeven.

Christian Motorcyclists Association

De Christian Motorcyclists Association is een Amerikaanse motorclub, die ook in Nederland ‘chapters’ heeft. In Nederland is de motorclub bekend onder de naam Christelijke Motorrijders Vereniging. De club wil de motorsport onder christenen in Nederland bevorderen. De C.M.A. heeft in Nederland nu ongeveer 300 leden verspreid over het hele land. Tijdens de dienst vanavond vertelde Evert Martens van de motorclub onder andere over de bezoekjes die de leden afleggen aan gevangenen. “Onze missie is om het evangelie te brengen in de motorwereld. Dat doen we door naar andere motorclubs en evenementen te gaan en daar iets over ons geloof te vertellen”, zegt Martens.