De Vilsterse Molen is weer compleet, nieuwe roede geplaatst

De roede kwam vanmorgen met ‘Uitzonderlijk vervoer’ naar Vilsteren.

Vilsteren – De Vilsterse Molen is weer compleet. De molen kwam in maart vorig jaar stil te staan nadat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aankondigde dat er in 47 molens mogelijke problemen waren met de boutverbinding in het midden van de molenroede. Er kon niet met zekerheid worden gezegd of beide delen goed aan elkaar zouden blijven zitten; besloten werd dat alle roeden vervangen moesten worden. De in 2015 geplaatste roede in De Vilsterse Molen bleek ook van dit type te zijn. Er zat niks anders op dan deze te vervangen. Zodoende werd de roede eind juli 2017 verwijderd, en werd opdracht gegeven voor de productie van een nieuwe.

Blijven draaien

Het zag er het afgelopen jaar misschien vreemd uit maar de vrijwilligers van de Stichting Vrienden van de Vilsterse Molen besloten om gewoon te blijven draaien. Hoewel het er raar uit ziet kan het prima. Begin jaren negentig werd van dezelfde molen ook al een roede verwijderd.

De bedoeling was dat de nieuwe roede begin dat jaar zou worden geplaatst maar door de extreme drukte voor de molenmakers als gevolg van de afkeuring van tientallen roedes liep de productie vertraging op.

22,8 meter

De nieuwe roede werd in opdracht van Molenmakerij Groot Wesseldijk uit Lochem gemaakt door VAAGS molenwerken in Aalten, de firma die ook de vorige roede fabriceerde. Medewerkers van Groot Wesseldijk plaatste vanmiddag de 22,8 meter lange en tussen de 1000 en 1200 kilo zware molenroede in de askop van molen. Met behulp van een hijskraan en het nodige vakmanschap werd dit kort na het middaguur in een klein half uur gedaan. Na het bevestigen van de roede zullen vanmiddag ook de hekken weer worden bevestigd op de roede. Aan het eind van de middag zal de molen er weer als vanouds uit moeten zien.

De oude roede blijft voorlopig liggen voor De Vilsterse Molen. Wat er mee gaat gebeuren is nog niet duidelijk maar weg gaat die zeker niet.