‘Dakloze jongeren’ overnachten onder brug

Ommen – De jongeren van GKV Het Baken en van de Evangelische Gemeente Ommen laten de parkeerplaats onder de Hessel Mulertbrug bij Hotel De Zon vannacht opnieuw in een krottenwijk veranderen. De jeugdgroep organiseert hier vannacht de ‘Nacht Zonder Dak’ actie, waarbij ruim 50 jongeren in zelfgebouwde hutten de nacht doorbrengen.

Nacht Zonder Dak

De Nacht Zonder Dak’ actie die elke drie jaar plaatsvindt is een sponsorinitiatief van de hulp- en ontwikkelingsorganisatie Tear. De opbrengst van de actie is bestemd voor drie projecten die Tear steunt in Bolivia, Kenia en India. Deze projecten helpen jongeren aldaar die hun nacht altijd op straat moeten doorbrengen met het krijgen van onderdak, begeleiding en onderwijs; om zo weer een toekomst te krijgen.

Karton

De jongeren begonnen kort na het avonduur met het bouwen van hun verblijven. De bouwwerken gemaakt van karton, rijkvloeiende tape, vele vierkanten meters plastic en alles wat maar voor handen is staan op de door Hotel en Restaurant De Zon beschikbaar gestelde parkeerruimte onder de Hessel Mulertbrug. De jongelui waren zelf verantwoordelijk voor het meebrengen van de nodige bouwmaterialen.

De 14-jarige Sven Beumer (l.) en de 13-jarige Thijs Dunnewind (r.) waren vanavond ook druk heen en weer met de welbekende grijze tape.

Laser gamen

De kinderen die overnachten onder de brug hoeven zich in ieder geval niet te vervelen. Na het bouwwerk kan de jeugd zich vermaken op het grasveld naast de Vecht. Hier kunnen zij voet- en volleyballen, of meedoen aan een workout. Ook zal er vanavond worden gelasergamed op het grasveld. Vanaf half negen is het Café Zonder Dak geopend. Daar kunnen belangstellenden gezellig een bakje warme drank, of een broodje knakworst kopen. De opbrengst daarvan gaat uiteraard naar Tear.

Jury

Een jury beoordeeld vanavond de krotten. De makers van het mooiste verblijf krijgen een door IJssalon Ekkelenkamp beschikbaar gestelde ijsbon. Degene die het hoogste sponsorbedrag binnen haalt mag met drie vrienden uit eten bij Smaak, op hun kosten. Morgenochtend gaan de jongeren weer vroeg op, en na een ontbijtje weer naar huis, om daar ongetwijfeld nog de nodige nachtrust in te halen.