Crisisopvang voor maximaal 100 Oekraïense vluchtelingen in Imminkhoeve Lemele

Lemele/Ommen – De gemeente zal vanaf aankomende vrijdag 11 maart crisisopvang organiseren voor maximaal 100 vluchtelingen afkomstig uit Oekraïne. Een locatie daarvoor is gevonden in zorghotel Imminkhoeve in Lemele. Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn sinds het begin van de invasie door Russische troepen al meer dan twee miljoen mensen het land ontvlucht naar buurlanden. Dat gaat met name om vrouwen en kinderen; de mannen moeten achterblijven om het land te verdedigen. Het is niet aannemelijk dat de vluchtelingstroom en de hulpvraag snel zal afnemen, of beperkt zal blijven tot buurlanden.

Bij het gemeentehuis aan de Chevalleraustraat wappert sinds gisteren uit solidariteit de vlag van Oekraïne, evenals de Nederlandse driekleur en de vlag van de Europese Unie.

Voor de vluchtelingen wordt in heel Europa volop gezocht naar een veilig onderkomen. Het Nederlandse kabinet behandelt dit als een crisis, en heeft de 25 veiligheidsregio’s opgedragen voldoende opvangplekken vrij te maken. In eerste instantie moeten de regio’s gezamenlijk op korte termijn 50.000 plekken realiseren. Daarbij is ook de opdracht gegeven zo spoedig als mogelijk in ieder geval elk 1.000 plekken regelen. Zodoende heeft de Veiligheidsregio IJsselland de gemeente Ommen -één van de elf in die regio- gisteravond gevraagd om binnen 48 uur crisisopvang voor 100 vluchtelingen te realiseren.

Ook de gemeente Ommen heeft besloten de aanpak van deze situatie te beschouwen als een crisis, en de aansturing te doen vanuit een gemeentelijke crisis-organisatie. “We waren al met zorgaccommodatie De Imminkhoeve in gesprek over de mogelijkheden voor reguliere noodopvang van Oekraïense vluchtelingen. Door de flexibele inzet van De Imminkhoeve en de gemeente kunnen we vanaf vrijdag op deze locatie alvast crisisnoodopvang bieden”, licht burgemeester Hans Vroomen toe.

Onderkomen

Vroomen reageerde vorige week al vol afschuw op de ontwikkelingen in Oekraïne: “Vol ontzetting en afschuw volgen we de gebeurtenissen in Oekraïne. Vrijheid en democratie, twee van onze grootste waardes, bleken ineens kwetsbaar. We zien schrijnende beelden van vluchtelingen die tot voor kort nog in vrijheid leefden, maar nu door onnodig oorlogsgeweld worden getroffen en halsoverkop hun thuisland verlaten”, aldus Vroomen vorige week dinsdag in een verklaring.

Tijdens de collegevergadering op diezelfde dag werd al gesproken over de invasie, en de mogelijkheden om te helpen. De burgemeester gaf toen aan dat de gemeente zich reeds aan het voorbereiden was om op korte termijn crisisopvang te kunnen bieden. Na het officiële verzoek heeft het binnen een dag een voorziening weten te realiseren in Lemele. Deze locatie was direct beschikbaar, en is uitstekend uitgerust voor de opvang.

In alle basisvoorzieningen is voldoende voorzien. Ook zijn er vele extra’s zoals groepsruimtes en natuur vlak buiten de deur. Er zal 24 uur per dag begeleiding vanuit de gemeente Ommen aanwezig zijn om ondersteuning te bieden. De vluchtelingen hebben een lange, stressvolle en vaak zeer traumatische reis meegemaakt. Zij hebben nu rust nodig, en de gemeente vraagt haar inwoners dan ook om daar rekening mee te houden en weg te blijven bij de Imminkhoeve.

Solidair

“We leven mee met de mensen in Oekraïne, hun familie en vrienden in Nederland die zich grote zorgen maken. En met ieder ander die door deze oorlog getroffen wordt”, zegt Vroomen. Bij het gemeentehuis aan de Chevalleraustraat wappert uit solidariteit sinds gisteren de vlag van Oekraïne, evenals de Nederlandse driekleur en de vlag van de Europese Unie. De wens van het dagelijks bestuur is om de crisisopvang te reguleren naar noodopvang voor een langere periode.

Alle kosten die worden gemaakt voor de crisisopvang zullen volledig worden vergoed door het Rijk. Maar om snel, adequaat en zonder belemmeringen te kunnen voorzien in de opvang en ondersteuning van de vluchtelingen, vraagt het college de gemeenteraad morgenavond 10 maart om een half miljoen euro ter beschikking te stellen. Dat bedrag zal bijvoorbeeld worden aangewonden voor de huisvestingskosten, en dingen als kleding, professionele begeleiding, voorbereidingskosten en transport.

Helpen

Er zijn al veel maatschappelijke initiatieven die zich in Ommen ontplooien, waaronder enkele inzamelingsacties. Aan draagvlak voor de hulp zal het dan ook niet ontbreken in de samenleving. In eerste instantie zijn er echter geen spullen zoals kleding of speelgoed nodig. Als dit verandert zal de gemeente hier een oproep voor doen. Het eerdergenoemde bedrag zou eventueel ook kunnen worden ingezet om dergelijke initiatieven te ondersteunen.

Mensen die zich willen inzetten als vrijwilliger, of bijvoorbeeld samen met een vereniging een activiteit willen organiseren, kunnen zich bij de gemeente melden door te mailen naar Ommen4.0@ommen.nl. Mocht de gemeente gebruik willen maken van het aanbod, zal er contact worden opgenomen.

Om inwoners op de hoogte te houden heeft de gemeente speciaal de webpagina www.ommen.nl/oekraine aangemaakte, daar is ook meer informatie te vinden over de opvang. De gemeente is verder van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 en 17:00 uur telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 14 0529.