Crisisnoodopvang voor 40 asielzoekers in vleugel gemeentehuis van oktober tot jaarwisseling

Ommen – De gemeente Ommen gaat vanaf 1 oktober aanstaande crisisnoodopvang capaciteit beschikbaar stellen voor asielzoekers. Dat doet de gemeente in haar eigen gemeentehuis aan de Chevalleraustraat. De opvanglocatie moet voor de duur van drie maanden – tot de jaarwisseling – plaats bieden aan ongeveer 40 personen.

Aanleiding voor de opvanglocatie is de enorme instroom van vluchtelingen, en de situatie bij onder andere het opvangcentrum in Ter Apel. Daar is al maanden bij herhaling sprake van ontoelaatbare situaties op het gebied van veiligheid, gezondheid en maatschappelijke onrust. Landelijk is er behoefte aan extra locaties voor crisisnoodopvang.

“De gemeente Ommen wil opvang bieden aan hen die huis en haard hebben achter gelaten, omdat het onveilig voor hen is in eigen land”, zegt burgemeester Hans Vroomen. “Ommen heeft een groot hart. In het verleden hebben we al vaker (crisis-)noodopvang geboden. Onze ervaringen daarmee zijn goed. En we hebben gezien hoe groot de betrokkenheid is van de Ommer samenleving.”

Afgelopen zomer werd nog kortstondig een crisisnoodopvang locatie opgezet in sporthallencomplex De Slaghen aan de Slagenweg. “We nemen als gemeenschap onze verantwoordelijkheid en tonen onze menselijke kant. Met deze crisisnoodopvang dragen we bij aan sociale en humane opvang van asielzoekers.”Afgelopen donderdag kreeg de gemeente officieel groen licht om de opvang op te gaan zetten.

Net zoals afgelopen zomer is nu nog volkomen onduidelijk wat de samenstelling en de nationaliteiten van de asielzoekers zullen zijn; het gaat om vluchtelingen waarvoor bij aankomst geen plek is in Ter Apel. In principe zal er een vaste groep komen, maar enkele tussentijdse wijzigingen zijn wel denkbaar.

Gemeentehuis

Waar het afgelopen keer een sporthal was die werd omgebouwd, is er nu plek gevonden in het gemeentehuis. De eerste verdieping van de oostvleugel van het gemeentehuis – aan de kant van de Albert Heijn – wordt niet actief gebruikt, en zal worden ingericht als crisisopvanglocatie.

“We proberen dit zo goed mogelijk te doen, zodat het verblijf van de vluchtelingen gegeven de omstandigheden zo aangenaam mogelijk is. In de kantoor- en vergaderruimtes worden bedden geplaatst en voorzien van allerlei basisvoorzieningen, zoals sanitair, catering en medische zorg”, aldus Vroomen.

Het bewuste deel van het gemeentehuis is af te sluiten van de rest van het gebouw, en het heeft een eigen ingang. Het gemeentehuis zelf blijft dan ook gewoon volledig toegankelijk en geopend. Voor de begeleiding van de asielzoekers zijn in het gemeentehuis 24 uur per dag mensen aanwezig, en ook is er permanent beveiliging aanwezig in en rondom de opvanglocatie.

De personen die worden opgevangen zijn vanzelfsprekend vrij om het terrein op en af te gaan, en moeten zich uiteraard aan de regels houden die gelden voor iedereen. De op te vangen personen krijgen uitleg over onze normen en waarden, manieren en gebruiken. Er komt een direct telefoonnummer waarop de gemeente 24 uur per dag kan worden bereikt, deze wordt ook gecommuniceerd met de direct omwonenden en omliggende bedrijven.

Voornamelijk aan de zuidkant van het gemeentehuis staan woningen. Naar adressen binnen een straal van 200 meter van het gemeentehuis is afgelopen donderdag een brief verstuurd. Ook het Vechtdal College, de Carrousel en de omliggende bedrijven zijn geïnformeerd. Te zijner tijd zal nog een bijeenkomst worden georganiseerd.

Net zoals bij de eerdere tijdelijke crisisnoodopvang is er een speciale webpagina ingericht. Op www.ommen.nl/crisisnoodopvang zal meer informatie te vinden zijn over de opvang, en regelmatig worden bijgewerkt. Daarnaast is de gemeente van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 en 17:00 uur telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 14 0529.