Crisisnoodopvang 40 asielzoekers in gemeentehuis wordt met drie maanden verlengd

Ommen – De crisisnoodopvang in het gemeentehuis in Ommen zal worden verlengd met drie maanden, met als nieuwe einddatum 1 april 2023. Aanvankelijk zou de noodopvang duren tot het einde van dit jaar. Maar volgens de gemeente is de vraag naar opvang nog steeds groot, en heeft het COA een verzoek ingediend om de noodopvang in het gemeentehuis te verlengen. De crisisnoodopvang van 40 mensen ging begin oktober van start, nadat het COA daar eind september om had gevraagd.

Archiefbeeld van het gemeentehuis van Ommen.

De crisisnoodopvang werd toen opgezet om asielzoekers onderdak te bieden, omdat er geen plek was in Ter Apel of andere noodopvanglocaties. De verwachting was dat er vanaf januari 2023 meer geschiktere locaties beschikbaar zouden zijn. “De realiteit is anders en de vraag naar opvang nog steeds erg groot. Het college vindt het geen optie om deze mensen weg te sturen, wetende dat er nu geen andere opvangplek beschikbaar is”, aldus de gemeente.

“De ervaring tot nu toe is positief. De mensen die in het gemeentehuis verblijven voelen zich op hun plek en het is mooi om te zien dat veel inwoners van Ommen zich om hen bekommeren. Zo is de lokale horeca actief met het leveren van maaltijden, zijn er inwoners die actief zijn in het geven van taalles en ook op andere manieren worden activiteiten aangeboden aan de mensen die in het gemeentehuis verblijven”, aldus burgemeester Hans Vroomen.

Omwonenden van het gemeentehuis zijn vandaag met een brief op de hoogte gebracht over de verlenging. Daarbij zijn zij ook uitgenodigd voor een inloop om eventueel vragen te stellen. Op het moment worden er ook 48 alleenstaande minderjarige vreemdelingen opgevangen in hotel Paping. Vooralsnog stopt die opvang op 1 maart 2023.