Contouren ‘Kolonie van Weldadigheid’ opnieuw zichtbaar met menselijk lint

Ommerschans – De contouren van het bedelaarsgesticht wat 200 jaar geleden door de Maatschappij van Weldadigheid werd gesticht in de Ommerschans is vanmiddag weer zichtbaar gemaakt met een menselijk lint. Om de kracht van de verbinding te laten zien tussen het heden en verleden werd met zo’n 300 mensen een menselijk lint gemaakt op de oude fundamenten van het gebouw. Rond de 260 mensen hadden zich aangemeld en nog eens 40 mensen kwamen spontaan aanlopen. Ook een aantal automobilisten die moesten wachten voor de afgesloten Balkerweg sloten aan in het lint.

Het gebouw was indertijd het grootste gebouw van Nederland met een afmeting van 100 bij 100 meter. Op wat onder gegroeide fundamenten na is er van het gebouw niks meer te zien. De Balkerweg tussen Balkburg naar Witharen loopt er nu dwars doorheen.

Jaar van de Ommerschans

Het menselijk lint is de eerste activiteit in het ‘Jaar van de Ommerschans’. Het is een jaar van herdenken en diverse activiteiten. In 2018 is het 200 jaar geleden dat de Maatschappij van Weldadigheid, waarvan de Ommerschans één van de zeven koloniën was, werd opgericht door generaal Johannes van den Bosch. “De voorloper van ons sociale stelsel en wat we tegenwoordig kennen als de regeling bed, bad en brood.”, zo verteld Ingrid van der Velde, bestuurslid van de Vereniging de Ommerschans.

Samen met de andere zes koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid is de Ommerschans genomineerd voor de Wereld Erfgoedstatus van de UNESCO. “We willen meer bekendheid geven aan de huidige Ommerschans en de rijke historie van deze voormalige straf- en bedelaarskolonie”, aldus van der Velde. “Bovendien maken we ons sterk om de Ommerschans als één van de zeven koloniën op de Werelderfgoedlijst van Unesco te krijgen.”

Menselijk lint

Rond drie uur vertrok het pauperkoor al zingend vanaf de verzamelplaats bij de Veldzichthoeve gevolgd door een grote groep mensen in witte T-shirts. Aangekomen bij het bos scheid een veldwachter de mannen en vrouwen, precies zoals het in de tijd van het bedelaarsgesticht ook ging. Een enkeling probeert de veldwachter te misleiden maar hij is onverbiddelijk.

Een onverbiddelijke veldwachter scheidde de vrouwen en mannen.
Een onverbiddelijke veldwachter scheidde de vrouwen en mannen.

Leerlingen van basisscholen uit onder andere Balkbrug, Witharen en Vinkenbuurt kwamen samen met hun ouders en leerkrachten. Ook de plaatselijke belangen, boeren, Staatsbosbeheer, sportverenigingen, kerken, ondernemers, buren en andere geïnteresseerden vormden het menselijk lint.

Aan de andere kant van het terrein treffen de eersten van elke rij elkaar weer. Met passen en reken wordt geprobeerd de omvang dicht te krijgen. Ondanks de inbreng van leden van het pauperkoor en automobilisten die moesten wachten op de Balkerweg lukte het niet om een sluitend lint te krijgen.

Ondanks een aantal gaten in het lint stond men wel hand in hand.
Ondanks een aantal gaten in het lint stond men wel hand in hand.

Nadat het er met een drone foto’s en een film zijn gemaakt lost het menselijk lint zich na ongeveer een kwartier weer op. De deelnemers komen samen bij een tent van Staatsbosbeheer aan de Noordelijke wal. Hier werd een afsluitend woordje gehouden door de organisatoren en werd een oud Hollands groentesoepje geserveerd.