Vilsteren – Contant betalen voor een reis met de Buurtbus Vilsteren is vanaf vandaag niet meer mogelijk. Reizigers die in de bus een kaartje willen kopen kunnen vanaf nu alleen nog betalen met een in de plaats gekomen (contactloos) pinapparaat. Uiteraard kan er ook gebruikt worden gemaakt van een OV-chipkaart. Reizigers die niet kunnen -of willen- pinnen hebben de mogelijkheid om bij verkooppunten in de regio met contant geld een kaartje te kopen. Op het moment is dit binnen de gemeente Ommen nog beperkt tot de Primera en The Readshop, maar mogelijk kan dit binnenkort ook bij de lokale supermarkten.
Veiligheid
Syntus Overijssel, de vervoerder verantwoordelijk voor de Buurtbus Vilsteren, neemt deze maatregel om de veiligheid van haar chauffeurs en reizigers te verhogen. Aanleiding was een reeks gewelddadige overvallen op buschauffeurs elders in het land, waarbij de overvallers het hadden gemunt op het aanwezige wisselgeld. Doordat er geen contant geld meer in de bussen zal zijn is er voor een overvaller niets meer te halen. Daarnaast benadrukt Syntus dat pinnen efficiënter is, en vaak ook sneller zal zijn. Er hoeft bijvoorbeeld geen geld meer gewisseld te worden.
“Voor de meeste reizigers is het verdwijnen van contant geld in de bus geen punt. Veel mensen betalen al (contactloos) met PIN of reizen met de OV-chipkaart. Voor de groep reizigers zonder pinpas treffen we extra maatregelen en bieden we alternatieven. Zo kunnen zij voorafgaand aan de reis een ticket kopen bij één van onze verkooppunten.” verteld woordvoerster Hanneke Ruiter van Syntus Overijssel.
Strippenkaart
Voor de reizigers die wel contant willen betalen, maar niet elke keer een kaartje willen kopen, komt vanaf vandaag de strippenkaart weer terug. De ‘originele’ strippenkaart werd in het voorjaar van 1980 in gebruik genomen, maar na dertig jaar was het gebeurd met de papieren strippenkaart. In het najaar van 2011 werd de kaart uit gebruik genomen, en vervangen door de OV-chipkaart. Vervoerder Syntus benadrukt dat de terugkeer van de strippenkaart enkel en alleen voor de regionale buurtbussen zal zijn.
Een kaart met 25 strippen kost €17,50. Een exacte zone-indeling moet nog volgen, maar Syntus verteld dat een kort ritje twee strippen zal gaan kosten; voor een langere rit zullen drie strippen worden afgestempeld. De chauffeurs zullen vragen waar de reiziger naar toe wil, en dan aan de hand van een lijst de strippen afstempelen. De strippenkaarten zullen bij dezelfde plaatselijke verkooppunten, als waar de losse kaartjes verkocht worden, beschikbaar zijn. Wie strippen te kort komt kan uiteraard net zoals vroeger een extra kaart kopen. Maar; als men wenst alleen contant te betalen zal dit wel vooraf bij een verkooppunt moeten.