Containers met “hele zure stof” gedumpt op pad in Junne

Ommen – Vanochtend zijn twee grote containers met een nog onbekende vloeistof ontdekt in een zandpad van het Landgoed Junne naast de Nieuwe Hammerweg in het buurtschap Junne bij Ommen. De containers werden volgens politiewoordvoerder Frank Brouwer rond half elf ontdekt door een voorbijganger. De politie werd gealarmeerd die op hun beurt de brandweer informeerde.

“Hele zure stof”

De twee ICB-containers met een mogelijke inhoud van duizend liter lijken te zijn gedumpt vanuit een voertuig. Eén van de containers ligt in een droge sloot en de ander ligt op het pad zelf. De container die op het pad zelf ligt lekt in ieder geval, de container in de sloot mogelijk ook maar dit is nu nog niet zichtbaar. Het is nog niet duidelijk tot hoever beide containers zijn gevuld. Een adviseur gevaarlijke stoffen van de brandweer is ter plaatse gekomen en heeft onderzoek gedaan naar de inhoud van de containers. Wat de exacte inhoud is zal later moeten worden onderzocht maar het gaat volgens de adviseur in ieder geval om een “hele zure stof” met een pH-waarde van tussen de 0 en 2. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om zoutzuur dat is gebruikt bij de productie van synthetische drugs. Of dit daadwerkelijk het geval is zal onderzoek moeten uitwijzen. De politie is nu bezig om de herkomst van de containers te onderzoeken.

Met een speciale strip werd de zuur graag vastgesteld.

De milieudienst van de politie en het Waterschap Vechtstromen zijn ingelicht. De milieudienst van de politie gaat verder beslissen hoe de containers zullen moeten worden opgeruimd. Het kan nog enkele uren duren voordat het opruimen gaat beginnen. Het pad is tot die tijd afgesloten en de plaats van het incident wordt bewaakt door de politie.

Update:
De container die op het pad lag is met behulp van een lier recht op gezet en naar de kant van de weg getrokken. De buitendienst van de gemeente is aanwezig om de hulpdiensten te assisteren. Toezichthouders van de gemeente hebben de Nieuwe Hammerweg rond twee uur afgesloten toen er is begonnen met het bergen van de containers. De container op het pad die rechtop is gezet is nagenoeg gevuld met de vloeistof.

Op de Slotweg in Bergentheim werd ook een IBC-container gevonden en op een parkeerplaats in het Gelderse Hattem werden vanmorgen ook drie soortgelijke containers aangetroffen. Ook hier wordt onderzocht of de containers afval van drugsproductie bevatten. De politie onderzoekt of de containers die daar zijn gedumpt in verband kunnen worden gebracht met de containers die in Junne zijn achtergelaten.

Met behulp van een lier werd één van de containers rechtop gezet.