Commentaar op water in fietstunnel N340, terwijl die nog niet is geopend

Ommen – Een zwembad, zo wordt de nieuwe fietstunnel onder de N340 genoemd. Door de hevige neerslag is er een flinke laag water ontstaan in de tunnel. Dat is door mensen opgemerkt, en op social media klagen mensen erover. Daarbij wordt de gemeente Ommen als verantwoordelijk genoemd. Opmerkingen als ‘Opnieuw een technisch laagstandje in Ommen.’, ‘Een putje in maken… zal wel weer 60.000 extra kosten…’, ‘Afvoerputje vergeten?’, ‘Hoelang is hier over nagedacht en wat heeft het gekost? Neem aan dat de kosten worden verhaald op de aannemer…’ en ‘Ik zag het al aankomen. Er zo lang aan gewerkt en toch een gratis zwembad.’ komen voorbij.

De tunnel, globaal gelegen tussen de Hessenweg-West en het Broekdijkje, wordt als onderdeel van het grootschalige project Vechtdal Verbinding gerealiseerd. Niet door de gemeente Ommen, maar door de provincie Overijssel. De verwachting is dat de tunnel voornamelijk gebruikt zal worden door inwoners uit het buitengebied en buurgemeenten, scholieren, en recreatieve fietsers. Hoewel de tunnel er op het oog ‘af’ uitziet, is dat volgens de provincie nog niet het geval.

“De fietstunnel onder de N340 is bijna af, dat is inderdaad goed te zien. De laatste afwerking moet nog plaatsvinden en er wordt nog grondwerk rondom de tunnel verricht”, reageert woordvoerster Ingrid Heijman-van Dijk van het College van Gedeputeerde Staten van de provincie Overijsel. “Er wordt naar gestreefd dat de tunnel aan het begin van het nieuwe schooljaar in gebruik wordt genomen. De tunnel is nu dus nog niet opgeleverd en opengesteld.” Hoewel de tunnel officieel dus nog niet geopend is, en er afsluitingshekken staan, wordt deze al wel sporadisch gebruikt.

Het water dat er nu in staat maakt dat lastiger. Maar is volgens de provincie geen situatie die zich na de opening ook zal voordoen. Van een ‘ontbrekend afvoerputje’ is dan ook geen sprake. “Op dit moment is er nog een tijdelijk pomp aangesloten die de komende tijd wordt vervangen voor de definitieve pompen. Dit draagt ook bij aan een betere waterafvoer”, verklaard Heijman-van Dijk. “De waterafvoer is nu namelijk nog niet goed genoeg en dat zie je op zo’n dag als vandaag na een aantal flinke regenbuien.”

De komende tijd wordt het grondwerk buiten de tunnel ook aangepakt. Wat moet bijdragen aan een betere waterafvoer, en voorkomen dat zand wegspoelt. Op het moment ligt aan beide zijden van de tunnel zand, dat met water mee naar beneden is gespoeld. “De werkzaamheden die de komende tijd worden uitgevoerd zullen dus bijdragen aan de oplossing voor de waterafvoer”, besluit Heijman-van Dijk.