Cobra’s in auto leiden naar wapens en 57 kilo illegaal vuurwerk bij 18-jarige thuis

Ommen – De controle van een 18-jarige man uit Ommen heeft geleid tot de vondst van een grote hoeveelheid aan illegaal vuurwerk. De man werd afgelopen dinsdag 20 oktober tijdens het rijden staande gehouden door de politie. Tijdens het doorzoeken van de auto werd daarbij illegaal vuurwerk aangetroffen. Onder meer cobra’s; vuurwerk met de explosieve kracht van een handgranaat.

Na de aanhouding werd de woning van de Ommenaar doorzocht. Daarbij werd 57 kilo aan illegaal vuurwerk aangetroffen. Ook werden er onder meer balletjespistolen, een luchtdrukpistool en een busje pepperspray aangetroffen. De illegale middelen zijn in beslag genomen. De 18-jarige man is verhoord door de politie, en heengezonden in afwachting van een beslissing van het Openbaar Ministerie.

Levensgevaarlijk

Illegaal vuurwerk zoals dat is aangetroffen is levensgevaarlijk; zeker in handen van particulieren. Dergelijk vuurwerk heeft al vaker geleid tot ernstige brandschade. Maar ook geleid tot vele ongelukken met slachtoffers die ledematen zijn verloren, en oog- of gehoorschade hebben opgelopen, waaronder jonge kinderen. Daarnaast kan het vervoer van het vuurwerk over de weg, en de opslag ervan in woningen grote veiligheidsrisico’s creëren voor anderen.

Hoge prioriteit

Illegaal vuurwerk is nog steeds een groot veiligheidsprobleem in Nederland. Eerder deze week vond de politie ook al een grote partij illegaal vuurwerk in Zwartsluis. De inspanningen van de politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport, en het Openbaar Ministerie om de handel in het illegale vuurwerk te bestrijden wordt daarom onverminderd voortgezet. Niet alleen de verkoop van illegaal vuurwerk is strafbaar, ook particulieren die het -al dan niet online- kopen zijn strafbaar. Op de handel, maar ook op het bezit ervan staan gevangenisstraffen tot maximaal zes jaar.

Melden

Mensen die vermoeden dat iemand in hun omgeving illegaal vuurwerk bezit of verhandelt, of anderszins informatie hebben over bezit van/handel in illegaal vuurwerk worden opgeroepen de informatie te delen met de politie. Dat kan via telefoonnummer 0900-8844, of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Ook kan het tipformulier op www.politie.nl worden gebruikt, en kan er contact worden opgenomen via de social media van de politie (Ommen).