Circa 20 varkens omgekomen bij kantelen vee aanhanger in Eerde

Bij aankomst van de hulpdiensten liepen enkele varkens al buiten de aanhanger.

LET OP: Sommige beelden in dit artikel kunnen als schokkend worden ervaren

EERDE – Een aanhanger met varkens is vanochtend gekanteld in Eerde. Dit gebeurde rond tien voor tien vlak na een scherpe rechtse bocht in de Hammerweg (N341), vlak na de kruising met de Eerderveldweg. De chauffeur reed richting Den ham toen de aanhanger kantelede, over het wegdek schoof, en tot stilstand kwam tegen een boom. De trekkende vrachtwagen bleef rechtop en de chauffeur bleef fysiek ongedeerd.

In totaal werden door de combinatie zo’n 150 varkens vervoerd, waarvan rond de 100 in de gekantelde aanhanger. Bij aankomst van de hulpdiensten liepen al enkele tientallen aanhangers buiten de aanhanger. Direct werd duidelijk dat een aantal van de vervoerde dieren het gebeurden niet hadden overleefd. Volgens woordvoerster Janny Nijsingh van de veiligheidsregio IJsselland zijn circa 20 varkens op de plaats van het ongeval komen te overlijden. Meerdere dierenartsen kwamen naar de plek des onheils om de dieren te kunnen kalmeren.

Met hydraulisch gereedschap werd een deel van het dak van de aanhanger opengeknipt.

Door de brandweer werd met hydraulisch gereedschap een deel van het dak van de aanhanger opengeknipt om via daar de vastzittende dieren in de bovenste verdieping van de aanhanger te bevrijden. Ook via de achterkant van de aanhanger werden varkens bevrijd.

Een dierenarts kalmeerde een deel van de dieren.

Een deel van de loslopende dieren gingen het naastgelegen bos in maar werden hier door omstanders, brandweer en politie weer uitgehaald. De andere loslopende dieren bleven op en naast het naastgelegen fietspad lopen en wroette daar de grond om.

Een deel van de loslopende dieren gingen het naastgelegen bos in maar werden hier door omstanders, brandweer en politie weer uitgehaald.

De gemeente Ommen bracht in opdracht van de brandweer een aantal dranghekken om de dieren bij elkaar te kunnen houden in afwachting van ander vervoer. Nadat alle levende dieren uit de aanhanger werden bevrijd en deels tot rust waren gekomen werden deze in een vrachtwagen van Handelshuis Schuttert geladen.

Nadat alle levende dieren uit de aanhanger werden bevrijd werden deze in een andere vrachtwagen geladen.

De Hammerweg werd direct na het ongeval bij de kruising met de Lemelerweg aan de kant van Ommen en de Janmansweg/Slenke aan de kant van Den Ham afgesloten door de politie. Een aannemer heeft deze afsluiting later overgenomen. De weg zal naar verwachting nog zeker enkele uren dicht zijn.