Centrum van Ommen coronaveilig gemaakt

Ommen – Vanaf 1 juni mogen de terrassen weer open, en zijn er versoepelingen voor de recreatiesector. Dat betekent dat er steeds weer meer mensen het centrum van Ommen zullen bezoeken. Horeca Ommen, de Handelsvereniging Ommen, het Ondernemersfonds Centrum Ommen en de gemeente hebben samen de handen uit de mouwen gestoken om het centrum van Ommen zo coronaveilig mogelijk te maken.

Vecht

De gemeente zelf heeft op het veldje naast de Vecht cirkels aangebracht. Ondanks de waarschuwingen op een bord aldaar houdt het merendeel van de jeugd zich aan geen van de regels. Anderhalve meter afstand wordt er niet gehouden, en tientallen jongeren komen samen naast de Vecht. De gemeente laat desgevraagd weten dat er vanaf dit weekend extra handhavers ingezet zullen worden. Waar mogelijk zijn stickers geplakt waarmee nogmaals wordt opgeroepen om afstand te houden.

Rondgang

In goed overleg zijn er afspraken gemaakt en is er een rondgang door het centrum gehouden om de verschillende maatregelen te bespreken. Anderhalve meter afstand tussen mensen blijft voorlopig de norm. Om iedereen daarop alert te houden, worden er aanpassingen gedaan in de openbare ruimte. Deze aanpassingen moeten zorgen voor duidelijke en gastvrije communicatie voor inwoners en bezoekers van het centrum. “De samenwerking met de sector (horeca, detailhandel en andere ondernemers) is erg goed verlopen. De sector pakt zijn verantwoordelijkheid en zo kunnen we er samen voor zorgen dat Ommenaren en bezoekers weer kunnen genieten op een terras”, aldus wethouder Bart Jaspers Faijer.

Belijning

Het meest zichtbare van de maatregelen zal de opvallende belijning in het centrum zijn. Daarmee wordt het startpunt van verschillende looproutes aangegeven. Bij de startpunten zijn ook stickers op de grond aangebracht. Voetgangers worden daarmee opgeroepen om rechts van de lijn te blijven, en voldoende afstand te houden. In het centrumgebied geldt dan ook een voetgangerszone; er mag in het centrum dus niet gefietst worden.

Wel zijn extra fietsvakken aangebracht op verschillende locaties bij de entrees van winkelstraten. Zo kan men voldoende afstand van elkaar houden, en kan het parkeren van de fiets in drukke tijden beter worden gereguleerd. Bezoekers van het centrum worden opgeroepen om de fiets daar zoveel mogelijk te stallen, en hun fiets dus niet aan de hand mee te nemen.

Terrassen

Het weer openen van terrassen is maatwerk. Hierbij wordt geprobeerd om elke horecaondernemer de benodigde terrasruimte te geven. De horecaondernemers maken samen afspraken over gezamenlijke terrassen op het Marktplein, het pleintje aan de Vecht en op het Kerkplein.

Het terras van Flater ziet er in afwachting van de ingebruikname bijzonder uit.

Ondernemers wordt opgeroepen om uitstallingen zoveel mogelijk te beperken of dicht tegen de gevel aan te situeren, om zo voldoende ruimte te creëren op straat.

Voorbereid

Bezoekers van het centrum worden opgeroepen om niet met het hele gezin te gaan winkelen. De boodschap is: kom met een beperkt aantal personen. Bereid je shopmoment goed voor en bedenk vooraf wat je wilt kopen. Bezoek het centrum zoveel mogelijk op een rustig moment of shop online in Ommen via www.onlineinommen.nl. Indien nodig zullen herkenbare gastheren/gastvrouwen worden ingezet bij de ingangen van het centrum. Zij kunnen bezoekersstromen in goede banen leiden, en bezoekers begeleiden bij het anderhalve-meter-winkelen. De oproep is uiteraard om 1,5 meter afstand van elkaar te houden, en ook om zoveel mogelijk rechts te houden.

Toezicht

Door betrokken ondernemers worden veel eigen maatregelen genomen. “Zij tonen een grote verantwoordelijkheid als het gaat om de naleving van de coronamaatregelen”, meent de gemeente. Om hen daarbij toch te helpen in de komende drukke periode worden extra toezichthouders ingezet. De toezichthouders gaan toezien op naleving van de coronaregels in het centrum van Ommen, maar ook in het buitengebied. “Zo houden we, juist nu met de versoepeling van maatregelen, Ommen veilig voor inwoners en gasten”, zegt de gemeente.