Centraal punt voor mantelzorgers in Ommen

Ommen – Mantelzorgers in Ommen hebben vanaf vandaag een centraal punt waar zij terecht kunnen voor vragen en ondersteuning. Binnen het nieuwe Mantelzorgnetwerk Ommen, waar de Hardenbergse variant gisteren van werd gelanceerd, vinden de mantelzorgers verschillende organisaties en instanties die zij kunnen benaderen.

Meer ondersteuning

Eind vorig jaar werd er een bijeenkomst gehouden om in kaart te brengen wat de mantelzorgers nodig hebben om hun mantelzorgrol uit te kunnen oefenen. De uitkomst was overduidelijk: ze willen meer ondersteuning. Het plan voor een centraal netwerk was toen snel gemaakt, en met de komst van het Mantelzorgnetwerk Ommen wordt de wens van de mantelzorgers vervuld; één centraal punt waar zij terecht kunnen met al hun vragen en voor ondersteuning.

Zowel mantelzorgers, vrijwilligers en instanties kunnen terecht bij het nieuwe netwerk. Het Mantelzorgnetwerk Ommen helpt hen in het vinden van de weg naar mensen en organisaties die kunnen helpen met het verlichten van hun taak, of die anderzijds iets voor hen kunnen betekenen. De aangesloten organisaties zetten zich samen met de mantelzorgers in voor een goede ondersteuning, en proberen overbelasting te voorkomen. Het Mantelzorgnetwerk Ommen is één van de ambities van de gemeente Ommen, verwoord in haar beleidsnotitie ‘Mantelzorg doe je samen’.

Jeannette Donken, coördinator Mantelzorgnetwerk Ommen en wethouder Bart Jaspers Faijer

Website

De belangrijkste aspecten komen allemaal terecht in een website. Na de start vanmiddag is de website www.mantelzorgnetwerkommen.nl online gekomen. Daar wordt onder andere uitgelegd wat het netwerk in houdt. Ook kunnen de mantelzorgers en professionals/organisaties zich hier aanmelden. Daarnaast kunnen vrijwilligers zich er aanmelden. “Voor de handjes die we nodig hebben”, vertelde Jeannette Donken, coördinator Mantelzorgnetwerk Ommen, vanmiddag. Het stukje vrijwilligers kan volgens haar nog wel verder ontwikkeld worden. Ondanks dat er veel vraag is naar zorgvrijwilligers is het soms best lastig om onbekende mensen echt in privéleven toe te laten. Het netwerk geeft de vrijwilligers alleen een podium, het bemiddelen laten ze aan anderen over. Ook voor lotgenotencontact kunnen mantelzorgers terecht bij het nieuwe netwerk.

Aftrap

Met een ‘druk op de knop’ door wethouder Bart Jaspers Faijer werd het mantelzorgnetwerk vanmiddag officieel gestart in de theaterzaal van de Carrousel in Ommen. Voorafgaand was er de theatervoorstelling De Mantelzorgmonologen. De aanwezigen werden daarbij meegenomen in indringende verhalen van drie verschillende mantelzorgers. Een jonge mantelzorger, een werkende mantelzorger, en een oudere mantelzorger. De monologen zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen van echte mantelzorgers.

Met een ‘druk op de knop’ door wethouder Bart Jaspers Faijer werd het mantelzorgnetwerk vanmiddag officieel gestart.