Celstraf geëist tegen autohandelaar waarvan bedrijf in Ommen afbrandde

Ommen – De officier van justitie heeft tien maanden celstraf, waarvan vijf voorwaardelijk, geëist tegen de 25-jarige Rick H. uit Almelo. Hij zou met vervalste facturen meerdere slachtoffers voor in totaal ruim 75.000 euro hebben opgelicht. De slachtoffers betaalden facturen van diverse bedrijven, maar kregen vervolgens te horen dat hun betalingen nooit waren aangekomen. De zaak kwam aan het rollen toen diverse gedupeerden zich bij de politie hadden gemeld. Na onderzoek werd duidelijk dat het geld was overgemaakt naar diverse bankrekeningen van H. Hoe de slachtoffers de nagemaakte facturen konden ontvangen is nog onduidelijk.

De inmiddels in Duitsland wonende H. ontkent. Hij geeft wel toe dat hij een man uit Harbrinkhoek heeft opgelicht. Die verkocht aan H. een auto en kreeg als bewijs een nep-bankafschrift van een betaling te zien. Volgens H. zijn alle andere betalingen die op zijn bankrekeningen terecht kwamen voor auto’s die hij heeft verkocht.

Failliet

Vorig jaar werd het bedrijf van H. op zijn verzoek failliet verklaard. Zijn onderneming was gevestigd aan de Veldkampweg in Ommen en brandde in de vroege uren van 26 oktober 2016 onder verdachte omstandigheden af. Omdat H. als fraudeur te boek stond weigerde de verzekeringsmaatschappij uit te keren. Hij gaf aan het bedrijf niet meer geopend te kunnen houden. Als gevolg van het faillissement zullen slachtoffers waarschijnlijk kunnen fluiten naar hun geld.

Uitspraak

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak. De verdachte moet daarbij aanwezig zijn; dan loopt de schorsing van zijn voorarrest af. Als de verdachte veroordeeld wordt is de kans groot dat hij meteen achter opgesloten wordt.