CDA gaat met leerlingen Vechtdal College naar Europees Parlement in Brussel

Ommen – Het CDA Ommen gaat volgende week donderdag met een deel van haar leden, samen met leerlingen van het Vechtdal College in Ommen, op bezoek bij het Europees Parlement in Brussel. Het CDA Ommen werd vorig jaar september bij een campagnebezoek van de Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik uitgenodigd om een kijkje te komen nemen bij het Europarlement in de ‘Leopoldruimte’ in Brussel.

Bewust

Het CDA Ommen heeft een deel van haar leden uitgenodigd om mee te gaan, maar ook leerlingen van het Vechtdal College in Ommen. “Het CDA vindt het van belang dat ook jonge mensen met politiek in contact komen.” vertelde gemeenteraadslid Jacqueline Tuinbeek vanmiddag, tijdens een persmoment waarbij de leerlingen aanwezig waren. Jan Hekman, voorzitter van de CDA in Ommen, vertelde vanmorgen dat vrijwel alles in het dagelijks leven een politiek raakvlak heeft. Ook vindt het CDA het belangrijk dat jonge mensen, vooral zij die binnenkort mogen gaan stemmen, politiek bewust zijn. Daarnaast is het een unieke kans voor de leerlingen om een kijkje te nemen achter de schermen van het Europese Parlement.

Wedstrijd

Het Vechtdal College heeft een wedstrijd onder de leerlingen uitgeschreven om te kiezen wie er mee mogen naar België. De leerlingen die naar Brussel wouden moesten op een originele manier duidelijk maken waarom juist zij mee moeten naar Brussel. Ook moesten ze aangeven welke vraag zij aan Schreijer-Pierik zouden willen stellen. Een diverse groep van 21 leerlingen mogen mee naar Brussel, de leerlingen komen uit verschillende leerjaren en leerrichtingen. Ook hun motivaties en de vragen die zij willen stellen zijn divers.

Echte parlement

De 16-jarige Sarah deed eerder al mee aan het MEP, het Model European Parliament, en is benieuwd naar het echte parlement. “… ik ben wel nieuwsgierig naar hoe dat er dan in het echt uit ziet. Want alleen nadoen is toch niet helemaal zoals het echt gaat. Daar ben ik wel benieuwd naar.” vertelde ze. Sarah heeft veel vragen voor Schreijer-Pierik, ze is onder andere benieuwd naar welke opleiding Schreijer-Pierik heeft gevolgd en hoe ze in het Europese Parlement terecht is gekomen.

Artikel 13

De 15-jarige Jonathan heeft vooral vragen over het omstreden artikel 13 van de nieuwe Europese auteursrechtwet. “Die gaat [onder andere] over het kopiëren van andermans content op internet. Dat kan nogal grote gevolgen hebben voor social media.” vertelde hij. Volgens dat artikel moeten platforms zoals YouTube en Facebook vooraf content filteren op inbreuk van auteursrecht. Nu is het nog zo dat de meeste platforms dat na het plaatsen doen en dan pas content offline halen als er sprake is van inbreuk.

Busreis

De hele groep zal uit zo’n 55 mensen bestaan en vertrekt volgende week donderdag rond half zeven met een bus richting België. De genodigden krijgen van Schreijer-Pierik een 3 gangen lunch aangeboden. Rond half negen ’s avonds zal de groep weer terugkomen in Ommen.