Buurtbus Vilsteren passeert magisch getal van 10.000 passagiers

Vilsteren – De Buurtbus Vilsteren heeft vanmorgen het magische getal van 10.000 vervoerde passagiers gepasseerd. Na een relatief langzame start in april 2017 ging het bergopwaarts. Zeker toen ook Lemele in november 2018 werd toegevoegd aan de route. “Als we kijken naar het jaargemiddelde zitten we nu op 24 passagiers per dag”, verteld bestuurslid Jan Warmelink. “En we moeten er twintig per dag hebben”, vult Rinie Henning aan, tevens bestuurslid. “Als we kijken naar de eerdere jaren groeit het nog steeds”, vervolgd Warmelink. In de kleine twee en een half jaar dat de buurtbus rijdt zijn er vele duizenden kilometers gereden over het traject tussen Dalfsen en Ommen waarbij onderweg naast Vilsteren ook Dalmsholte, de Lemelerberg, Lemele en Nieuwebrug worden aangedaan. De meeste passagiers nemen vanaf het opstappunt Dalfsen plaats in de bus, op de voet gevolgd door station Ommen.

V.l.n.r. wethouder Leo Bongers, Rinie Henning, passagiere Maria Siemons, Jan Hendriks en Jan Warmelink

De passagiers die gebruik maken van de buurtbus zijn zowel forensen, scholieren als recreanten. In de vakantieperiode zijn het meestal relatief wat rustigere maanden, maar de laatste tijd maken steeds meer toeristen ook gebruik van de buurtbus. Ook de jeugd die op Jongerencamping Dennenoord hun vakantie doorbrengt maakten afgelopen zomer gretig gebruik van de dienst. “En als het ook even kan qua dienstregeling zetten we ze daar voor aan de weg af. Dat is het voordeel van de buurtbus, we hebben een dienstregeling maar er zit ook nog een stukje flexibiliteit in”, legt Warmelink uit. Een chauffeur rijdt soms een extra stukje door om iemand af te zetten, of pikt juist iemand wat eerder op. “Het zijn maar kleine dingetjes maar dat kan een buurtbus wel doen, en een grote lijnbus kan en mag dat niet altijd.” Ook scholieren maken graag gebruik van de buurtbus. “Als het ’s morgens regent is het goed voor de buurtbus”, reageert Henning lachend.

De circa 40 vrijwilligers chauffeurs rijden elke werkdag van 7:12 uur tot 19:12 uur de route. Behalve op zaterdag, zondag en nationaal erkende feestdagen; dan wordt er niet gereden. “Ik vind het zelf heel sterk dat het team van vrijwillige chauffeurs constant is. Toen we begonnen was er nog wat wisseling, maar nu hebben we een vrij vaste groep”, verteld Henning. Bij een onverwachte verhindering van een chauffeur wordt er vlekkeloos onderling gewisseld. Het enthousiasme onder de chauffeurs is ook groot. “Er zijn ook wat oudere chauffeurs die er eigenlijk uit mochten, maar twee hebben gezegd ‘we gaan nog twee jaar verder’. Daarvoor moesten ze wel een extra keuring doen, maar dat hadden ze er wel voor over”, verteld Warmelink.

Passagiere Maria Siemons werd vanmorgen verrast door wethouder Leo Bongers en de bestuursleden van Buurtbus Vilsteren.

Chauffeur Jan Koggel pikte vanmorgen de tien duizendste passagier op aan de Chevalleraustraat in Ommen. Passagiere Maria Siemons gebruikt de buurtbus veel sinds halverwege februari dit jaar, toen met de komst van een nieuwe dienstregeling de lijnbus die ze voorheen gebruikte kwam te vervallen. “Ik ben echt heel blij met de buurtbus, anders moest ik op de fiets van Ommen naar Dalfsen”, vertelde de verraste Siemons vanmorgen. De bus waarin ze zat werd vanmorgen bij de kerk in Vilsteren opgevangen door bestuursleden van de Buurtbus Vilsteren en wethouder Leo Bongers. Ze kreeg daar een bos bloemen van de Wethouder en een presentje van het bestuur. Maar veel tijd voor feestelijkheden was er niet, want de dienstregeling moet uiteraard ook gewoon doorgaan. Chauffeur Wim Woertink bracht Siemons na een chauffeurswissel door naar haar stop bij de Rosengaerde in Dalfsen.