Burgemeester wil samen werken aan nieuwe gemeente

Ommen – ‘Je hoeft niet geweldig te zijn om te beginnen, maar je moet wel beginnen om geweldig te kunnen zijn.’ Die spreuk stond op het eerste blad van een ‘om-denkkalender’ die burgemeester Hans Vroomen van een wethouder kreeg. De wijsheid was het thema van de nieuwjaarstoespraak van Vroomen tijdens de nieuwjaarsreceptie vanavond.

De nieuwjaarsreceptie werd vanavond door de gemeente in samenwerking met de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Ommen, de Ondernemersvereniging Ommen, en de Zelfstandige Professionals Ommen georganiseerd. De nieuwjaarsreceptie werd net als voorgaand jaar gehouden in het DOEK, op de plek waar normaal de brandweerwagens staan.

Schouders

Vroomen riep op om er het komende jaar samen de schouders onder te zetten. Zeker nu na de opheffing van de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg een nieuwe eigen ambtelijke organisatie voor de gemeente Ommen wordt opgezet. Vroomen is trots op deze eigen gemeentelijke organisatie, met medewerkers die hier bewust voor hebben gekozen.

De burgemeester vroeg ook om aandacht voor het veranderende klimaat, waar Ommen de afgelopen zomer op meerdere fronten mee te maken kreeg. Ook duurzame energie was een van de spreekpunten.

Vroomen met het bewuste kalenderblad op de achtergrond.

Ommen 4.0

De nieuwe kleinschalige gemeentelijke organisatie, die de naam Ommen 4.0 draagt, is gericht op de samenwerking met inwoners, verenigingen, bedrijven en organisaties. Maar ook met partners in de regio zoals de Veiligheidsregio, de GGD, de Regio Zwolle, de provincie en de buurtgemeenten. Inclusief de gemeente Hardenberg. “Geen barricades, ik sla liever bruggen. Niet verschansen in kazematten, ik geloof in de verbinding”, benadrukte Vroomen. Dat in reactie op een voordracht van stadsdichter Jannes Kuik, waarin hij een satirische blik nam op de scheiding van beide gemeentes.

Verhuizen

Ook zelf moet Vroomen de komende maanden de handen extra uit de mouwen steken. In het voorjaar gaat hij samen met zijn vrouw klussen in hun nieuwe huis, waarna ze hopen in de zomer naar Ommen te kunnen verhuizen.