Burgemeester Vroomen: “Heel belangrijk dat we ons strikt aan de regels houden”

Ommen – Burgemeester Hans Vroomen roept de inwoners van zijn gemeente op om zich de komende tijd strak te houden aan de maatregelen. “Ik wil nog eens benadrukken dat het echt van groot belang is dat we ons die komende twee weken heel strikt aan de regels houden”, aldus Vroomen. Vanaf tien uur vanavond worden die maatregelen opnieuw uitgebreid. Hoewel de landelijke cijfers voor nieuwe besmettingen per dag lijken af te nemen, is de situatie in de regio nog niet per se beter.

Dagelijks nemen de ziekenhuisopnamen nog toe, en de reguliere zorg wordt afgeschaald. In Ommen zijn er de afgelopen dagen weer hoge pieken geweest. De cijfers schommelen behoorlijk tussen de dagen, maar rond de tien besmettingen per dag zijn meer regel dan uitzondering geworden. Gisteren werden er in de gemeente door het RIVM elf nieuwe besmettingen gemeld. “Daar ben ik erg van geschrokken”, zegt Vroomen.

“Dat betekent ook dat ik iedereen opnieuw oproep om zich strikt aan de regels te houden. Blijf thuis, en ga niet weg als het niet strikt noodzakelijk is. Zoek niet de grenzen op, maar blijf er echt binnen”, aldus de burgervader. De maatregelen die gelden zullen ook betekenen dat de feestdagen er dit jaar anders uit zullen zien. “Hopelijk kunnen we toch misschien een beetje aangenaam kerst met elkaar vieren. Maar er is echt wat aan de hand, en we moeten dit samen doen. We moeten als inwoners samen onze verantwoordelijkheid nemen. Anders gaat het echt mis. En wat ik gisteren heb gezien sterkt mij nog eens heel erg in die overtuiging.”

Vuurwerk

Ook de jaarwisseling zal naar verwachting stiller zijn dan anders. De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen pleiten voor een vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling. Ze steunen daarmee de wens van de beroepsvereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) en politiebond ACP. Met dat verbod zou het aantal slachtoffers door vuurwerk tijdens de jaarwisseling kunnen worden verlaagd, wat de druk op de zorg zou verlichten. Meer dan hun wens voor een verkoopverbod uitspreken kunnen de burgemeesters echter niet. Het besluit om vuurwerkverkoop te verbieden is uiteindelijk aan het kabinet. Wel kunnen gemeenten het afsteken van vuurwerk verbieden.

Burgemeester Hans Vroomen liet vorig jaar -toen de coronacrisis en de huidige druk op de zorg niet speelde- weten dat hij veel waarde hecht aan het in stand houden van lokale tradities zoals carbid schieten. Toch wil hij dit jaar ook afzien van het vuurwerk en carbid schieten. “Carbid schieten is niet alleen carbid schieten, maar is ook samenkomen. Hetzelfde geld voor vuurwerk afschieten. Ik denk dat we ons dit jaar echt moeten beperken. En hoe vervelend het ook is en hoe pijnlijk ik het ook vind, deze jaarwisseling moeten we vooral ons hoofd gebruiken, en minder ons hart. Dus ik heb daar begrip voor en ondersteun dat ook.”