Bulderende noodklokken voor klimaat

Ommen – Om exact twee voor twaalf barstte het gebulder van de noodklokken van de Ommer klokken los. De Gereformeerde Kerk aan de Bouwstraat, de Vrijgemaakte Gereformeerde Kerk aan de Trompstraat, de Rooms Katholieke Kerk aan de Nering Bögelstraat en de Hervormde Kerk op het Kerkplein luidde de noodklok voor het klimaat. Milieuorganisatie Greenpeace had hiertoe opgeroepen. Bij de Hervormde Kerk op het Kerkplein hing voor het klokkenhuis een spandoek in de bekende groene kleuren.

“De Noordpool smelt, de zeespiegel stijgt en de oogsten mislukken. Als er niets verandert, zal klimaatverandering een steeds grotere rol gaan spelen in ons dagelijks leven. Gevaarlijke opwarming van de aarde kan nog worden voorkomen, maar het is de hoogste tijd om in actie te komen”, zegt Greenpeace.

Met de actie ‘Noodklok voor het Klimaat’ wil Greenpeace minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een ‘stevig signaal’ geven om koploper te zijn op de conferentie van de Verenigde Naties over de klimaatverandering die maandag in het Poolse Katowice begint. Wiebes is verantwoordelijk voor het Nederlandse klimaatbeleid dat het wereldwijde klimaatakkoord van Parijs vorm moet geven in Nederland.

Volgens een recent rapport van de VN moet de opwarming van de aarde beperkt blijven tot 1,5 graad. “Het is van essentieel belang dat Nederland maatregelen neemt om binnen de maximale opwarming van 1,5 graad te blijven”, aldus Greenpeace. “Dat halen we alleen als we voor 2030 onze CO2-uitstoot met 60 procent terugdringen. Dat betekent onder andere inzetten op zonne- en windenergie, onze bossen beschermen en de kolencentrales sluiten.”

De kerken in Ommen zijn niet de enigste die van zich laten horen. Door het hele land, en in alle provincies, luiden ruim 300 torens hun klok om exact twee voor twaalf. Niet alleen kerken doen mee, ook carillons en andere klokspellen laten van zich horen. Andere geloofshuizen zoals moskeeën en tempels betogen ook hun steun.