Bouw Vechtzomp kan na lange aanlooptijd van start; scheepshout is binnen

Ommen – De bouw van de Ommer Vechtzomp kan na een lange aanloop nu echt beginnen. De coronacrisis liet ook de plannen rond de bouw van de zomp niet onberoerd, maar het scheepshout ligt nu in de werkplaats, en er kan binnenkort worden begonnen met de bouw. Na de nodige aanloopproblemen van het project werd het jaar 2020 toch positief begonnen. Vorig jaar bleek bij het zagen van enkele door de gemeente beschikbaar gestelde eiken dat deze niet allemaal bruikbaar waren.

Foto: Stichting Vechtzomp

Eerder dit jaar werd de LEADER subsidie toegekend, zodat de uiteindelijke financiering voor de bouw van de zomp voor het grootste deel wordt gedekt. De uitdaging voor de korte termijn zat hem vooral in de beschikbaarheid van meer geschikt hout, aanschaf van machines en de inrichting van de werkplaats/bezoekerscentrum in de loods aan het Molenpad.

14,5 meter hout

Inmiddels is een flinke eikenstam aangekocht. Deze komt van het eiland Fehmarn in het noorden van Duitsland. Doordat de gemeente haar deel van de bijdrage in de LEADER subsidie als voorschot heeft uitgekeerd kon de ruim 14,5 meter lange eik worden gekocht. De boom werd getransporteerd naar Harlingen, waar deze in dikke planken is gezaagd. Daarna is het vervoerd naar Gendringen in Gelderland om te drogen.

Foto: Stichting Vechtzomp

Gisteren was het zover en konden de planken naar Ommen worden vervoerd. Het hout is nu droog genoeg, en kan hier in de werkplaats worden verwerkt voor de bouw van de Ommer Vechtzomp. De gemeenteraad heeft een motie aangenomen die het mogelijk maakt om in het najaar nóg twee bomen uit het Laarbos te vellen, en deze beschikbaar te stellen voor de bouw van de zomp. Er is dus voor de korte termijn ‘adem’, zowel in geld als in materiaal.

Zomer

Voorzitter Hans Bottema en scheepsbouwer Harmen Timmerman waren gisteren bij Molen de Lelie aan het Molenpad om het hout te ontvangen. De planken arriveerden op een oplegger, en werden onder toezicht van de scheepsbouwer één voor één met heftrucks en de mankracht van tien vrijwilligers in de werkplaats opgestapeld. De subsidietermijn eindigt op 1 april 2023. De stichting wil daarom zo snel mogelijk starten met de bouw van de Vechtzomp. De verwachting is dat deze zomer de eerste daadwerkelijke stappen kunnen worden gezet in de bouw.