Boeren voeren actie bij basisschool Ommerkanaal, en geven uitleg over boerenprotest

Ommerkanaal – Er wordt vandaag niet alleen in Den Haag actiegevoerd door boeren. Boeren uit de omgeving van Ommerkanaal die vandaag niet naar de andere kant van het land konden afreizen hebben met een ludieke actie bij de basisschool van hun kinderen tussen de bedrijven door toch actie kunnen voeren. “Niet iedereen kan zomaar naar Den Haag. We moeten ook melken, en het bedrijf gaat ook door”, verteld boer Arie Petter. De jonge scholieren gingen vanmorgen net zoals dat de ‘grote boeren’ naar Den Haag trokken met hun traptrekkers in protestmars naar school. Compleet met voorladers en dubbellucht, en gekleed in overal reden ze naar de Christelijk Nationale Basisschool Ommerkanaal waar ze werden opgewacht door de meesters en juffen.

Noodsignaal

‘Wij willen ook nog boer worden’, valt te lezen op een creatief spandoek dat voor het schoolplein hangt. De school zelf is ook in actiestijl aangekleed. Achter de ramen hangt de tekst ‘Wij steunen onze boeren!’, met daar onder knutselwerken van trekkers. Bij de voor de school geparkeerde traptrekkers hing ook een omgekeerde Nederlandse driekleur. Een noodsignaal uit de tijd van de middeleeuwen, waarbij vlaggen ondersteboven werden gehesen in geval van nood. De ouders droegen witte T-shirts met de social media hashtag ‘#TROTSOPDEBOEREN’, en de meesters en juffen gingen net zoals een deel van de scholieren gekleed in overal.

Pannenkoeken

Rond het middaguur kwamen de ouders van zo’n tien boerengezinnen uit Ommerkanaal met trekker in colonne aan bij de basisschool. Hier deelden zij verse pannenkoeken uit, en legde aan de kinderen uit dat de smakelijke lunch wordt gemaakt met meel, eieren en melk die door de boeren zelf wordt geproduceerd. Boeren Arie Petter en Erik Kamphuis haalden uit een mand ook andere producten van het boerenland, zoals wortels en kaas, maar ook worst. “Zodat de kinderen weten waar alles in de pannenkoek eigenlijk vandaan komt, en wat voor boerenproducten erin zitten. We willen uitdragen dat heel veel producten toch van de boer afkomstig zijn, en dat je eigenlijk niet zonder kunt”, verteld Herman van Dijk van LTO Vechtdal tevreden. “Echt super zoals het allemaal ontvangen wordt, en hoe iedereen mee doet. Dat geeft ook wel de saamhorigheid aan.”

Boeren Erik Kamphuis (l.) en Arie Petter (r.) vertellen onder grote media belangstelling over de producten van het boerenland.

Boer worden

Voordat de lekkernij werd uitgedeeld werd een poging gedaan om aan de kinderen uit te leggen waarom de boeren vandaag actie voeren, maar of de jeugdigen het punt echt snappen is nog een beetje twijfelachtig. “Weten jullie waarvoor al die trekkers buiten zijn?”, vroeg Erik Kamphuis aan de onderbouw. “Zodat er nog koeienboeren blijven, en dat ik later ook koeienboer kan worden”, roept de in een blauw overval geklede Liam Makkinga (6) enthousiast. “Ik ook!”, roepen de andere kinderen al snel. Hoewel er in de onderbouw slechts een enkeling is die een toekomst bij de politie of brandweer meer zit zitten is dit in de bovenbouw toch iets anders. De ouders van de 9-jarige Lea zijn ook boer, en ze vindt de actie ook ‘goed’, maar zelf wil ze later geen boerin worden. De ouders van de eveneens 9-jarige Björn zijn geen boer, maar hij sluit zich wel bij Lea aan. Wat ze later wel willen worden weten ze zelf eigenlijk ook nog niet. Eén student heeft in ieder geval al wel een droom, “Ik wil later wel naar Mars met die meneer van die stroom auto’s.”

Solidariteit

Van Dijk verteld dat de actie om solidariteit te tonen aan de duizenden boeren die vandaag naar Den Haag trekken eigenlijk afgelopen zaterdagavond pas vorm kreeg. Henri Makkinga (39) is één van de initiatiefnemers van de actie. “We moesten toch wat doen om onze collega’s te steunen. En om aan de kinderen te laten zien dat de boeren noodzakelijk zijn voor hun eten”, aldus Henri. Er werd rondgevraagd bij andere boeren en iedereen was enthousiast. “Maar vooral ook om de kinderen op de hoogte te brengen van wat er speelt”, vult Van Dijk aan.

‘No farmers, No food’

Het melkveebedrijf van Makkinga heeft tachtig melkkoeien en zestig stuks jongvee, en heeft zich de afgelopen jaren flink gemoderniseerd. “We gaan met de regels mee, maar ze bedenken steeds weer wat nieuws”, vindt boer Henri. Het hele gezin van Makkinga doet vandaag dan ook mee aan de actie bij CNS Ommerkanaal. Alle vier kinderen van Henri en Gabriëlle Makkinga (33) gingen vanmorgen mee in de colonne traptrekkers naar de school. Niet alleen de schoolgaande Yara (8) en Liam (6), maar ook de tweelingbroertjes Senn en Joah (3). “Boeren moeten niet weg. Zonder boeren hebben we geen eten”, verteld de in een rood overal geklede dochter Yara uit groep 5 nog maar eens.

Protest

In het hele land werd vandaag protest gevoerd door boeren. Zo’n 10.000 boeren met 2.200 trekkers trokken naar het Malieveld in Den Haag om daar hun ongenoegen te laten blijken. Waar de meeste boeren voornamelijk ontevreden over zijn is een uitspraak van D66’er Tjeerd de Groot. De landbouwwoordvoerder zei op 9 september dat de regeringspartij de Nederlandse veestapel wil halveren om zo de uitstoot van stikstof sterk te laten afnemen. De partij zegt daarmee een oplossing te hebben voor de stikstofcrisis. De commissie-Remkes, die onderzocht welke maatregelen de overheid kan nemen om te zorgen dat stikstofuitstoot in de buurt van natuurgebieden binnen de normen blijft, sloot zich hierbij aan. Een van de adviezen van die commissie is een zogenoemde warme sanering, waarbij boeren waarmee het toch al niet zo goed gaat worden uitgekocht.

De actie in Ommerkanaal kreeg aandacht van de landelijke media.

Druppel

“Het was de druppel die de emmer deed overlopen. Van ons wordt verwacht dat wij ons vee verminderen, maar aan de andere kant moet vliegveld Lelystad worden geopend omdat mensen vaker op vakantie willen”, verteld Erik Kamphuis. Dat er iets moet gebeuren voor de stikstofcrisis begrijpen de boeren ook wel. “Er moet wel wat gebeuren, maar dat is niet alleen aan de landbouwsector”, vult Gabriëlle Makkinga aan. De boeren zijn het vooral zat dat er een negatief beeld over de boeren wordt geschetst, en vinden dat er wordt gedaan alsof de landbouw als enige verantwoordelijk is voor het stikstof probleem. Daarnaast eisen de landelijk protesterende boeren een duidelijker landbouwbeleid voor de komende jaren. Minister Carola Schouten sprak vanmiddag de demonstranten op het Malieveld toe, “Wat mij betreft komt er geen halvering van de veestapel.”

Dat de demonstranten in Den Haag met hun landbouwvoertuigen met ‘geweld’ het Malieveld op zijn gereden bevalt de Vechtdalse boeren eigenlijk niet. “Dat moeten ze eigenlijk niet doen, ik hoop dat het daar ook bij blijft. Maar bij sommigen zit het wel echt heel hoog”, vertelde Petter vanmiddag. Eén ding staat in ieder geval vast: de boeren in Nederland voelen zich niet gehoord, en vragen zich af of de boerderij nog wel toekomst heeft.