Ommen – Boeren hebben vanmiddag een verrassingsbezoek gebracht aan het gemeentehuis in Ommen. Onderwerp van het bezoek was de welbekende stikstofaanpak van de Rijksoverheid, en de onzekerheid die ermee gemoeid is voor de boeren. De hele dag worden al op verschillende plekken in het land, en in verschillende mate actiegevoerd door boeren.
Vanzelfsprekend maken ook agrariërs uit Ommen zich grote zorgen over de stikstofplannen van de overheid. Een groepje van hen zette vandaag enkele ‘zicht acties’ op. Onder meer bij het viaduct over de N48 bij Witharen, en de rotonde bij Varsen. Hier konden ze op sympathie van de passanten rekenen, die veelvuldig toeterden om hun steun te betuigen.
De boeren waren benieuwd naar de positie van de gemeente, en besloten op de bonnefooi naar het gemeentehuis te rijden. Na het tiental trekkers voor het gemeentehuis te hadden geparkeerd gaven ze binnen aan graag met de burgemeester in gesprek te gaan. Die was aanwezig, en ontving de boeren hartelijk.
De veertien boeren liepen met Vroomen naar de raadzaal, waar ze onder het genot van een kop koffie in gesprek gingen. “We kregen spontaan koffie aangeboden in de raadszaal. Waarna er een begripvol luisterend oor was van de burgemeester”, deelt melkveehouder Gerrit Wermink op zijn populaire Twitter-account; met een kleine 6.500 volgers.
Manier van leven
In een persbericht van de gemeente wordt geschreven dat de aanwezige agrariërs aangaven zich niet gehoord en erkend te voelen door de landelijke politiek, en ze zich zorgen maken over hun bestaansrecht. “Waarom moet enkel de agrarische sector inleveren? Terwijl we hard werken aan innovatieve oplossingen en 60% stikstof hebben gereduceerd de afgelopen jaren”, vraagt één van de boeren zich af.
“Ik woon vlak bij een Natura2000 gebied. Maar als ik straks 50% van mijn koeien weg moet doen, gaat met pijn in het hart alles weg, want dan kan ik er niet van leven.” Burgemeester Vroomen hoorde de verhalen aan, en op foto’s is te zien dat hij goedlachs met de aanwezigen in gesprek was. De burgervader wordt dan ook als ‘zeer netjes en menselijk’ beschreven door één van hen.
“Een agrarisch bedrijf is meer dan een inkomstenbron. Het is ook emotie en betrokkenheid; een manier van leven. En dan in onzekerheid verder moeten, niet weten hoe uw bedrijf er in de nabije toekomst uit ziet, dat doet wat met mensen”, laat Vroomen optekenen.
Maatwerk
Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag werd een motie aangenomen over de stikstofaanpak. Daarmee wordt het college opgedragen om richting de provincie Overijssel aan te geven dat de doelstellingen uit de startnotitie van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) verregaande gevolgen heeft voor niet alleen de agrarische sector, maar ook voor aanverwante bedrijven, het toerisme en het platteland in de gemeente Ommen.
“In Ommen bepalen we niet het landelijke beleid. Daarom is het cruciaal om in gesprek te blijven. Met onze boeren, maar ook met de betrokkenen in het Vechtdal én met de provincie”, benadrukt de burgemeester. De provincie Overijssel heeft eerder al aangegeven dat ze op zoek gaan naar ruimte voor maatwerk, samen met de boeren. Een standpunt dat de gemeenteraad in Ommen heeft onderstreept.