Blues in puurste vorm bij zesde Delta Calluna Cigarbox Festival

Ommen – Voor de zesde keer organiseren Dalfsenaar Henri Grootenhuis en Ommenaar Bo Hudson vandaag het Dutch National Cigarbox Festival. Het enigste ‘cigar box festival’ van Nederland, en tevens het grootste festival van zijn soort in Europa. Het evenement wordt net zoals de voorgaande edities gehouden bij Café Calluna. De Roadhouse stijl van het café is een perfecte match voor het festival. Bordjes met ludieke teksten en allerlei bijpassende decoraties kleden het festivalterrein aan. De twee podia zijn gemaakt van afvalhout, en de opgehangen vlaggetjes zijn gemaakt van lappen stof, opgehangen aan sisaltouw. Zo is het festival ook duurzaam.

Blues

Bij het festival wordt er muziek gemaakt met instrumenten die zijn gefabriceerd van afvalmateriaal. De ‘legendarische gitarist’ Justin Johnson uit Nashville legde het fundament bij de eerste editie van het festival. Bij de zesde editie van vandaag is er een line-up met steeds meer internationale artiesten. Dit jaar zijn The Hoochies de headliner van het festival. Zij delen het ‘Front Porch’ podium met DC Snakebuster uit België, Mark Hilton uit Australië, het Duitse 3to1 en The Square Keys.

Het ‘Back Porch’ podium biedt de ruimte om te jammen voor zowel beginners als ervaren cigarbox spelers. Daarnaast is er een springkussen voor de kinderen, zijn er workshops, en zijn er kraampjes op een ‘marktplein’. Hoewel de muziek misschien een selecte groep aanspreekt, wil de organisatie een aantrekkelijk evenement neerzetten voor iedereen. Net zoals voorheen is het festival gratis toegankelijk.

KIKA

Als goed doel is er dit jaar gekozen voor KIKA. Middels het initiatief van Doppen Dikky worden er doppen ingezameld. Op het festivalterrein staan diverse emmers en bakken waar de bezoekers hun opgespaarde kroonkurken in kunnen deponeren. Naast Doppen Dikky zelf zijn er ook vertegenwoordigers van KIKA op het terrein aanwezig. Tevens wordt er een handgemaakte ‘cigar box’ gitaar verloot, waarbij de opkomst voor KIKA is.

Cigarbox?

Slaven op katoenplantages in het zuiden van de Verenigde Staten bouwden primitieve gitaren van dingen die door eigenaren waren weggegooid, en als klankdoos dienst kon doen. Zo’n gitaar heeft meestal één tot drie snaren. Vaak werd er gebruikt gemaakt van sigarendoosjes. Zo ontstonden de ‘cigarbox guitars’, welke met name in de Verenigde Staten nu nog een cult-following hebben.