Blauw verlichte gebouwen ter ere van 75 jaar Verenigde Naties

Ommen – Na jaren vol oorlog kwamen in april 1945 landen vanuit de gehele wereld bij elkaar in San Francisco, en spraken af: dit nooit weer. Daar begon toen de ‘United Nations Conference on International Organizations’ (Conferentie van de Verenigde Naties over Internationale Organisaties). Naast de onafhankelijke naties werden ook enkele non-gouvernementele organisaties, waaronder de Lions Clubs International, uitgenodigd om te assisteren bij de opstelling van de organisatie. De vijftig naties die aanwezig waren op de conferentie ondertekenden twee maanden later, op 26 juni dat jaar, het Handvest van de Verenigde Naties (de grondwet van de organisatie). Polen, dat niet vertegenwoordigd was op de conferentie, maar wel een reserveplek had, voegde zijn handtekening later toe aan het Handvest, waarmee het aantal ‘originele’ ondertekenende staten uitkomt op 51.

Vandaag exact 75 jaar geleden, op 24 oktober 1945, traden de Verenigde Naties echt in werking. Dit na de ratificatie van het Handvest door de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad: de Republiek China, Frankrijk, de Sovjet-Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika, en een meerderheid van de 46 andere oprichters. Minder dan twee maanden later, op 10 december 1945, trad Nederland toe. Veel veranderde er sindsdien in de wereld, maar de idealen van de VN bleven hetzelfde. Ze zet zich in voor mensenrechten, internationaal recht, mondiale veiligheid, ontwikkeling van de wereldeconomie en wetenschappelijk onderzoek naar maatschappelijke en culturele ontwikkelingen. De intergouvernementele organisatie wordt gezien als de opvolger van de Volkenbond, en telt vandaag 193 landen als lid.

Blauw

Lichtblauw is de kleur die symbool staat voor de VN. Zo zijn er het blauwe logo, de blauwhelmen, de blauwe baretten en de karakteristieke blauwe vlag. Ter ere van het jubileum kleuren karakteristieke gebouwen door heel Nederland deze week blauw. Vandaag, op de officiële datum van de start van het verbond, regelden de Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid en de gemeente Ommen dat het gemeentehuis en Landgoed Het Laer blauw werden verlicht. “Ik ben enthousiast over het initiatief om op de 75e verjaardag van de Verenigde Naties, gebouwen in onze gemeente in de blauwe VN-kleur uit te lichten. Het attendeert ons extra op het belang van internationale samenwerking en de Verenigde Naties”, reageert burgemeester Hans Vroomen, die zelf ook een kijkje kwam nemen bij het Laer en bij zijn blauw opgelichte werkplek.

Ommen

Eigenlijk zou er vandaag een gevulde agenda zijn in Ommen. Zo stond er onder andere een Groot Lagerhuisdebat met de bovenbouw Vechtdal College en de Internationale School Eerde gepland. Ook zou er een ‘landenmarkt’ zijn, waar eigen gemaakte en ingezamelde producten verkocht zouden worden voor een goed doel. Elke school zou dan een land adopteren, en aan de bezoekers laten zien wat er in dat land te koop is. Maar het welbekende virus gooide roet in het eten. “Al eerder dit jaar hebben we besloten alle bijeenkomsten en vieringen in dit jaar af te lasten. Er een evenement van maken is in deze tijd nu eenmaal niet mogelijk. Maar die datum, die eerst de einddatum van onze vieringen zou zijn, wilden we als bestuur wel een eerbetoon maken. Daarom hebben we in samenwerking met de gemeente en de LSP Group een tweetal gemeentelijke gebouwen blauw laten oplichten. We hopen dat we volgend jaar een aantal vieringen en evenementen kunnen inhalen”, aldus covoorzitter Roos ter Beek van de Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid.

“De COVID-19 pandemie laat zien hoe verbonden wij zijn als mensen over de hele wereld. De oprichting van de Verenigde Naties was en is een teken van hoop: door overleg en gesprek kunnen, over de grenzen heen, problemen en conflicten worden opgelost. Juist nu is het daarom belangrijk om ons te realiseren, dat internationale samenwerking bijdraagt aan vrede en veiligheid. Daar hebben ook Ommer veteranen zich de afgelopen decennia voor ingezet”, besluit burgemeester Vroomen.

LSP Stage Equipment verlichte het gemeentehuis