Bissingh sinds jaren weer in centrum, veel bezoekers ondanks dreigende luchten

Ommen – Vanmorgen is de eeuwenoude traditionele jaarmarkt van de Ommer Bissingh rond zes uur, een half uurtje na zonsopkomst, van start gegaan met de paardenmarkt op het gras van de Voormars. Ongeveer twee uur later begon de daadwerkelijke markt die sinds jaren weer in het centrum van Ommen te vinden is. “Om een oude traditie weer in ere te herstellen zal de jaarmarkt weer in het centrum van Ommen zijn, dit in goed overleg met de gemeente en de middenstand.” aldus Bissingh voorzitter Dick Dunnewind. De markt was in het verleden ook al in het centrum van de Hanzestad maar is vroeger om verschillende redenen verplaatst naar de Markt en later de Voormars. In 1557 werd er al melding gemaakt van de markt en sindsdien is de jaarmarkt elke tweede dinsdag van juli in Ommen.

Drukte in centrum

De honderden kooplui hebben hun kramen door het centrum en op de Vechtkade en Markt staan. Met het weer verplaatsen van de jaarmarkt naar het centrum zal dit centrum de hele dag druk zijn, en daar profiteren alle winkeliers en horeca van mee. Een ander voordeel is dat er nu op de Voormars, waar de afgelopen jaren de markt was, volop en gratis geparkeerd kan worden. De paardenmarkt is nog wel op het gras van de Voormars. Ondanks een aantal druppels en dreigende luchten kwamen de bezoekers weer met duizenden naar de markt.

Hoewel de organisatie tevreden lijkt met de verplaatsing naar het stadscentrum zijn niet alle marktkooplui dat. Een verkoper van telefoonhoesjes, die liever anoniem blijft, verteld “Op het grasveld kwam iedereen gegarandeerd langs je kraam, iedereen liep alle paden een keer af. Nu moet je maar geluk hebben dat mensen weten dat wij hier staan, en dan ook nog eens zin hebben om hier te gaan kijken.” Hoewel de markt veel bezoekers trekt is wel te merken dat sommige uithoeken van de markt opvallend rustiger zijn dan bijvoorbeeld het Kerkplein of de Markt.

Organisator

De gemeente Ommen, die tot voor heden nog altijd de organisator van de jaarmarkt was, heeft dit vanaf dit jaar overgedragen aan de Stichting Ommer Bissingh Evenementen. De stichting heeft op haar beurt organisatiebureau Apeldoorn 2000 in de hand genomen om de organisatie van de markt uit te voeren. Apeldoorn 2000 is geen onbekende voor de Bissingh, het organiseerde eerder al de braderie en de vlooienmarkten op de woensdagen.