Biologische boerderij De Haarmeyer in Witharen opent melktap

Witharen – Biologische boerderij De Haarmeyer van Gerlof en Annemiek Timmerman in Witharen heeft een melktap geopend. Door met elkaar het melkglas te heffen, en te proosten op een gezonde en mooie zomer, heeft wethouder Bart Jasper Faijer de ingebruikname afgelopen maandag afget(r)apt. Gerlof en Annemiek runnen de boerderij ten oosten van Witharen samen. De circa 60 gehoornde koeien staan vanaf het vroege voorjaar tot laat in het najaar dag en nacht te grazen in een kruidenrijk grasland. In de wintermaanden liggen de koeien in het stro van de potstal. Naast koeien, scharrelen er zo’n 40 biologische kippen die dagelijks zorgen voor verse eieren.

Naast de melktap staat een koelkastje met daarin diverse smaken rauwmelkse kaas. Die wordt in een mobiele kaasmakerij op het erf zelf gemaakt. Tijdens het melken wordt de warme melk rechtstreeks verwerkt, waardoor de kaas een unieke bedrijfseigen smaak krijgt. Jaspers Faijer is blij met dit initiatief: “Deze melktap is een mooi voorbeeld van korte lijnen van boer naar burger en draagt bij aan de economie en de gastvrijheid op het platteland.”

Foto: Anita Koonstra

“Het is fijn om rechtstreeks van onze klanten waardering te krijgen, hier krijgen we veel energie van”, zegt Gerlof. “We vinden het leuk om meer van ons ErfGoed te delen”, vult Annemiek aan. “Het werd hoog tijd voor een klein winkeltje waar je al ons ErfGoed kunt kopen en bestellingen kunt afhalen; biologische melk uit de tap, verse biologische eieren, rauwmelkse kaas en vleespakketten (op bestelling, red.).”

“We merken dat mensen steeds bewuster kiezen en willen weten waar hun product vandaan komt.  Daarom vinden we het belangrijk om ons verhaal van de boerderij te delen en te laten zien waar we zoal mee bezig zijn. We zijn actief op facebook en houden onze ‘vrienden’ van De Haarmeyer op de hoogte met een nieuwsbrief. Zij zijn als eerste op de hoogte wanneer er een koe naar de slager gaat en er weer rundvlees besteld kan worden.”

Het Erfgoed winkeltje is te vinden aan de Witharenweg 26, direct naast Beeldentuin Witharen. Het winkeltje is dagelijks van acht tot acht geopend. Wie melk wil tappen kan zelf een fles mee brengen, maar er kan ook ter plekke een fles worden aangeschaft. Belangrijke tip: wel even contant geld meenemen. Meer informatie is te vinden op www.dehaarmeyer.nl.