Binnentuin De Bonkelaar op Haven West feestelijk geopend

OMMEN – De binnentuin tussen de twee rijen woningen aan De Bonkelaar in de nieuwe wijk Haven West is vanmiddag feestelijk geopend. Ter Steege Vastgoed bouwde afgelopen zomer de 15 woningen. De woningen staan in twee rijen tegen over elkaar. Het gaat om 8 reguliere eengezinswoningen en 7 zogeheten levensloop aanpasbare woningen. “Het realiseren van deze nieuwe huurwoningen deden wij in overleg met onze partners, de gemeente Ommen, de aannemer Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg, Stichting Senioren Platform Ommen en de nieuwe bewoners”, licht Rienk van der Meulen directeur van De Veste toe.

Levensloop aanpasbaar

Een levensloop aanpasbare woning is op zo’n manier gebouwd dat de woning mee kan evolueren met de levensloop van de bewoners. In plaats van voortdurend een woning aan te moeten passen of te verhuizen is de woning bewust zo gebouwd dat deze eenvoudig en goedkoop aanpasbaar is.

Certificaten

Om te bevestigden en erkennen dat de aan De Bonkelaar gebouwde woningen inderdaad levensloopbestendig zijn werden vanmiddag door SKW uitgegeven certificaten uitgereikt aan Thelenus Gernant en Jan van den Poll -beide 82 jaar oud- van de ouderenbond Stichting Senioren Platform Ommen. Een derde certificaat was er voor Jan Meijer, voormalig secretaris van de SPO en inmiddels bewoner van één van de levensloop aanpasbare woningen.

v.l.n.r Jan Meijer, Jan van den Poll en Thelenus Gernant.

Na het ontvangen van de certificaten uit handen van de wethouders en directeur van der Meulen van De Veste nam Gernant het woord. Hij sprak zijn dank uit voor alle betrokken partijen die de komst van de woningen na een moeilijke start samen mogelijk hebben gemaakt. “We hebben er lang aan moeten werken voordat we dit eindelijk konden realiseren”, vertelt Gernant. “Maar wat zijn we trots op het resultaat en kijken we uit naar meer van deze woningen in Ommen waar je lange tijd in kan blijven wonen.” Voor Patricia Stronkhorst, gebiedsconsulent van De Veste, werd extra dank uitgesproken. Zij kreeg van de heren dan ook een bos bloemen aangeboden.

Tussen beide rijen woningen in staat een grote tafel met banken.

Binnentuin

Naast dat de woningen mee kunnen evolueren met de bewoners bieden de woningen nog iets bijzonders. Zij delen namelijk samen met de andere woningen in dit straatje hun voortuinen. Met als gevolg een gezamenlijke binnentuin. Deze binnentuin is dan ook samen met de nieuwe bewoners ingericht en wordt in de toekomst ook door hen onderhouden. Ook is er rekening gehouden met de jongere bewoners, in de tuin staat een speeltoestel en een schommel. Midden in de tuin tussen beide rijen in staat een grote tafel met zitplekken waar de bewoners gezellig samen kunnen zitten.

De binnentuin werd vanmiddag feestelijk geopend. Na een woordje door Rienk van der Meulen, directeur van De Veste, en wethouders Ko Scheele en Bart Jaspers-Faijer werden bloembollen uitgedeeld. Deze werden daarna door de bewoners samen met de mensen van De Veste en de gemeente Ommen gepoot in de percelen in de binnentuin. Achteraf kregen alle bewoners van De Veste een geurende zonnebloem.