Bijzondere vondsten bij WO2 Café in Ommen

Ommen – Woensdag 11 april 1945, de dag dat Ommen na vijf jaar door de Canadezen werd bevrijd van de Duitse bezetter. April volgend jaar zal het 75 jaar geleden zijn dat heel Overijssel werd bevrijd. Een bijzonder lustrum waaraan in de hele provincie veel aandacht geschonken zal worden. In aanloop naar 2020 zoeken RTV Oost en het Historisch Centrum Overijssel (HCO) naar verhalen en materialen over de Tweede Wereldoorlog in Overijssel. Vandaag, op de dag dat Ommen werd bevrijd, is het WO2 Café in de Bibliotheek Ommen.

WO2 Café

Het WO2 Café is de start van het lustrumprogramma 75 Jaar Vrijheid Overijssel; een initiatief van Platform WO2 Overijssel bestaande uit het Memory Museum, Informatiecentrum Canadese Begraafplaats, Historisch Centrum Overijssel, Bevrijdingsfestival Overijssel, dit in samenwerking met RTV Oost. Het WO2 Café is een samenwerking tussen het Historisch Centrum Overijssel, Rijnbrink, de Overijsselse bibliotheken en RTV Oost. De financiering wordt verzorgd door de Provincie Overijssel. De WO2 Café tour gaat langs vijftien Overijsselse bibliotheken.

Oorlogsverhalen

Iedereen die een oorlogsverhaal te vertellen heeft is welkom tijdens de lunchbijeenkomsten. Ook foto’s, documenten en andere voorwerpen uit en over de oorlog en bevrijding worden gevraagd meegenomen te worden. Tijdens de WO2 Café tour zijn deskundigen op het gebied van lokale geschiedenis aanwezig, om de meegebrachte voorwerpen, foto’s en verhalen te duiden. In Ommen hebben leden van de Historische Kring Ommen bijstand verleend.

Munitie

De 31-jarige Ommenaar Johan Overweg bracht vandaag zijn archeologische vondsten die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben naar de verdieping van de bibliotheek. Met zijn metaaldetector vond hij talloze objecten in de omgeving van Ommen. “Het is geen verhaal uit een boek, maar iets echt tastbaars”, verteld Overweg trots. Het meest vond hij munitie hulzen, veel van de Duitsers, maar ook van de geallieerde Lee Enfield, M1 Carbine en de Britse Stengun. In de omgeving van het station trof hij zwaardere patronen die bij de beschietingen van het spoor werden gebruikt, waaronder ook 20mm hulzen afkomstig van jacht vliegtuigen.

Johan Overweg (31) verteld over zijn archeologische vondsten.

Naamplaatje

In het Eerderveld, in de omgeving van Kamp Erika, vond hij resten van een Duits kampement, daar vond bij onder andere een tube van de Duitse Odol tandpasta, theelepels en een poederdoos. In de omgeving van het voormalige kamp vond hij ook zinken oorlogsmunten, en knopen van de uniformen van Duitse en Nederlandse militairen, en van de Nederlandse arbeidsdienst. In hetzelfde gebied trof Overweg een naamplaatje van Johannes Hendrikus Muller. De Amsterdammer verbleef tijdens de hongerwinter in het oosten van het land. “Ik heb inmiddels contact met de familie. Hij heeft hier in de hongerwinter onderdak gekregen bij familie, omdat er in Amsterdam geen eten meer was.” De familie helpt nu met het uitzoeken van de details.

Ooggetuigen

Bovenal wil het Historisch Centrum proberen om nog meer verhalen te verzamelen, zo lang deze nog kunnen worden naverteld. Volgens Paul Harmens, werkzaam als medewerker Collectie Tweede Wereldoorlog van het HCO, is het project een van de laatste kansen om nog levende ooggetuigen van de oorlog te spreken. “Over een paar jaar is die hele generatie er niet meer. Dit is echt de laatste ronde. Veel van de Tweede Wereldoorlog is bekend, maar heel veel ook niet.” Ook hoopt Harmens dat er nog bijzondere objecten uit de oorlog zullen opduiken.

Een selectie van de verzamelde verhalen zal openbaar worden gemaakt via diverse kanalen, waaronder het cultuurhistorische platform MijnStadMijnDorp. RTV Oost zal een registratie maken van de WO2 Café tour. De meest bijzondere verhalen krijgen een plek tijdens de bevrijdingstour in 2020.