Bijzondere Jaguar XK180 replica zwaar beschadigd na crash bij Dalfsen

Dalfsen – Een unieke Jaguar is vanmorgen tegen een boom naast de Rechterensedijk geëindigd. De bestuurder reed rond twintig over elf vanochtend vanaf Dalfsen in de richting van Rechteren, en kwam in één van de beruchte bochten met de rechterzijde tegen de houten vangrail naast de weg. De bolide kwam daarna tot stilstand tegen een stevige boom aan de andere kant van de weg. De mannelijke bestuurder is kort gecontroleerd door het personeel van een ter plaatse gekomen ambulance, maar kwam met de schrik en ongetwijfeld wat spierpijn vrij. Tijdens de bergingswerkzaamheden werd de Rechterensedijk tijdelijk afgesloten voor al het verkeer.

De betrokken auto is een replica van een bij de Paris Motor Show van 1999 door Jaguar gepresenteerde XK180 ‘conceptcar’, die in het leven werd geroepen om de vijftigste verjaardag van de Jaguar XK te vieren. Het ontwerp van de bijzondere bolide is een toentertijd moderne hommage aan de styling van de C en D-type racewagens van het iconische merk. Het model schopte het echter nooit verder dan twee gebouwde concept exemplaren, en tal van modelautootjes. De auto die vandaag bij het ongeval betrokken was rolde in 1985 in het Verenigd Koninkrijk van de band als een Jaguar XJ-SC. In 2012 kwam de statige coupé naar Nederland.

XK180 Evocation

De ‘XK180 Evocation’ die vandaag in Dalfsen fors beschadigd raakte werd in 2015 bij Automobielrestaurateurs Fokkens in Apeldoorn ontwikkeld als een nauwe replica van de eerdergenoemde concept auto’s. Onder de motorkap ligt de 3,6 liter motor afkomstig uit de donor auto, gekoppeld met een vijf verzetten tellende handgeschakelde transmissie.

Via de website van veilingshuis ‘Coys Historic Vehicle Auctions’ uit het Verenigd Koningrijk is te lezen dat de bouwkosten voor de wagen zo’n 120.000 euro betroffen. Volgens deze zelfde website werd de unieke verschijning in juli 2017 tijdens een veiling bij Blenheim Palace in Woodstock (VK) verkocht voor 157.500 pond sterling, omgerekend met de koers van vandaag zo’n 180.000 euro. De huidige eigenaar zette de auto in oktober 2017 op kenteken.