Bijna alle activiteiten op Ommer Bevrijdingsdag 11 april afgelast

Ommen – De Stichting Ommen 75 Jaar Vrijheid heeft bijna alle activiteiten op 11 april, de dag dat Ommen werd bevrijd, afgelast in verband met de extra maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus. Eind deze week komt de stichting met nieuwe plannen die op 11 april wel door kunnen gaan. Ook de onthulling van het nieuwe gedenkmonument op de Besthmenerberg die op 6 april gepland stond, gaat niet door. Eerder gaf de stichting al aan het nieuws nauwlettend te volgen, en zich te zullen conformeren aan de richtlijnen van de overheid en het RIVM. De stichting had voor de dag waarop de bevrijding van de Duitse bezetter wordt gevierd een uitgebreide agenda opgezet. De feestelijkheden zouden ’s morgens vroeg al beginnen met de ‘Bevrijdingstour’.

Bevrijdingstour

Evenals 75 jaar geleden zou dan vanuit zuidelijke richting een colonne met legervoertuigen richting Ommen trekken. Voor het maken van deze lokale bevrijdingstour werd door de stichting gezocht naar mensen die in april van dit jaar 75 jaar zijn of worden. Zij zouden dan ’s morgens om half zes meerijden vanaf de Manitoba rotonde naar Ommen. Ook werd er gezocht naar jongeren die in diezelfde periode 11 jaar zijn of worden. De 75-jarigen zouden dan op de Hessel Mulertbrug feestelijk worden ontvangen door de jongeren, die vanaf deze plek dan ook mee zouden rijden naar het Kerkplein, dat voor die dag omgedoopt zou worden in het Plein van de Vrede.

Beide leeftijdsgroepen zouden daar dan eregasten zijn van het bevrijdingsfeest. In de colonne zou dan een vredesvuur in de vorm van een vuurfakkel worden meegedragen. Om 6 uur zouden alle kerkklokken worden geluid. Daarmee zou de bevolking van Ommen dan worden uitgenodigd om zich te verzamelen op het Kerkplein. Daar zou met de fakkel dan een vredesvuur op een schaal worden aangestoken, als een teken van de bevrijding. De bedoeling was om dan rondom dat vredesvuur een gezamenlijk ontbijt te nuttigen. Daar zouden ook toepasselijke toespraken worden gehouden. Het plan was om dan ook de projectoren in de Hervormde Kerk te gebruiken om historische en unieke beelden over de bevrijding van Ommen te tonen.

Musea

Later die dag zou het speciale CCO-museum over 75 jaar vrijheid aan de Brugstraat 24 openen, en het Historisch Rijwielmuseum aan de Brugstraat 11 met een bijzondere tentoonstelling over de oorlog starten. ’s Middags stonden de wandel- en fietstochten die zijn uitgezet langs plekken die een speciale betekenis in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Ommen hebben op de planning. In het centrum van Ommen zou dan een speciale wandelroute uitgezet worden langs de Joodse begraafplaats, en de huizen met de Stölpersteine waar vermoorde Joodse families woonden. Voor de avond was er een podiumprogramma, met onder meer een vrijheidsconcert van The Bluebettes.

Welke activiteiten er wel door kunnen gaan is op het moment niet bekend, de stichting verwacht dit eind deze week bekend te kunnen maken. Ondertussen zal de gratis app binnenkort wel gelanceerd worden, en is de verwachting dat ook de Vrijheidskrant huis aan huis op de mat valt.