Bijna 100 bomen ontdaan van nesten eikenprocessierups

Ommen – Binnen de gemeente zijn tot en met vorige week 85 bomen ontdaan van de nesten van eikenprocessierups, zo meldt de gemeente desgevraagd. Tot datzelfde moment kwamen 257 meldingen van nesten binnen bij de gemeente. Het aantal meldingen is niet te linken aan het aantal bomen waarin daadwerkelijk nesten zitten, want een melding kan over één of meerdere bomen gaan. Ook zitten er waarschijnlijk dubbele meldingen tussen, of meldingen van verschillende personen die over dezelfde bomen gaan. Dergelijke melding-gegevens voor vorig jaar heeft de gemeente niet. “We hebben de indruk dat het aantal meldingen wel wat meer is dan vorig jaar”, aldus Gerrie van den Berg van de gemeente Ommen.

Achterstand

Vergeleken met het aantal bomen met nesten dat gemeld is en het aantal bomen waarbij nesten verwijderd zijn is er een achterstand. “Dat komt omdat het weghalen van nesten een secuur werkje is en niet heel snel gaat. Inmiddels hebben we het aantal ploegen opgeschaald van 1 naar 3 (voor het hele gebied Ommen-Hardenberg, red.). De achterstand wordt hierdoor snel ingelopen”, verteld Van den Berg. Vorige week stonden nog 164 bomen op de lijst voor bestrijding van nesten. Niet alle bomen komen in aanmerking voor bestrijdt van de nesten, alleen bomen op locaties waar een hoog risico is dat mensen of dieren in aanraking komen met de brandhaartjes worden behandeld. Als de eikenprocessierupsen in een boom op particuliere grond zitten is de eigenaar verantwoordelijk voor het eventueel verwijderen, of het waarschuwen van bezoekers.

Ook de nestkastjes voor de koolmezen bleken een aantrekkelijke plek voor de eikenprocessierupsen.

Koolmees

Begin dit jaar heeft de gemeente bijna 200 nestkasten voor koolmezen uitgedeeld aan inwoners. Deze vogels eten een deel van de rupsen weg in de perioden dat ze jongen hebben, daarnaast gaan ze de nesten met de eikenprocessierups te lijf. De koolmezen zullen naar schatting zo’n dertig tot veertig kleine rupsen per dag eten. Iedere vlinder kan echter zo’n tweehonderd eitjes leggen, en in sommige nesten kunnen duizenden rupsen zitten. De koolmezen wagen zich daarnaast niet aan de volwassen rupsen met brandharen, ze eten alleen de kleintjes die nog niet volgroeid zijn. Het is dus niet zo dat de vogels hele nesten in een omgeving zullen uitroeien. Of het plaatsen van de nestkastjes een verschil heeft gemaakt is onduidelijk, evenals of de gemeente plannen heeft om volgend jaar opnieuw nestkastjes te gaan uitdelen. Behalve de koolmezen zijn er ook veel nuttige insecten en vleermuizen die zich tegoed doen aan de rupsen, of aan de vlinders die hieruit voortkomen. Deze insecten hebben wilde planten en bloemen nodig die in bermen en slootkanten kunnen groeien. Daarom maait de gemeente die niet allemaal weg.

Eikenprocessierups

De brandhaartjes van de eikenprocessierups veroorzaken jeukende bultjes en huiduitslag, zwellingen en rode ogen als mensen ermee in aanraking komen. Ook kan er een anafylactische shock, een heftige allergische reactie, ontstaan die dodelijk kan zijn. De verkoelende zalfjes zijn bij apothekers en drogisterijen inmiddels bijna niet meer aan te slepen. Ook bij dieren zorgt de jeukrups voor veel klachten, en kan deze dodelijk zijn. Vooral baasjes van honden moeten erg oppassen tijdens het uitlaten van hun dieren.