Bereiken hoogste punt ‘Kop van West’ finale van Haven West

Ommen – Na zeven jaar bouwen is voor de laatste keer het hoogste punt bereikt van een gebouw in de nieuwbouwwijk Haven West in Ommen. Dat gebeurde bij het appartementencomplex ‘Kop van West’, op de hoek van de Schurinkstraat en de Strangeweg. Met de toekomstige oplevering van het complex wordt niet alleen dat gebouw afgerond, maar ook de gehele wijk. “De bouw verloopt voorspoedig”, vertelt directeur Peter Vollenbroek van Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg. Die firma werkte samen met de gemeente Ommen bij de herontwikkeling van het gebied. Een feestelijk moment voor dit heugelijke feit zit er in deze tijd niet in. Wel kwam wethouder Bart Jaspers Faijer afgelopen vrijdag een bezoek brengen bij het complex.

Wethouder Bart Jaspers Faijer (l.) en directeur Peter Vollenbroek van Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg op het dak van het appartementencomplex.

Haven West

De afgelopen jaren is het voormalig westelijk havengebied compleet getransformeerd. Kenmerkende gebouwen zoals de oude gemeentewerf en Houthandel van Dijk werden gesloopt, en op de plek van het deels verontreinigde bedrijventerrein werd de nieuwe woonwijk gerealiseerd. De nieuwe wijk tekent zich door Molen ‘De Lelie’, en de 99 woningen die er werden gebouwd kennen een verscheidenheid aan types. “We hebben veel woningen kunnen ontwikkelen voor verschillende doelgroepen. We merkten tijdens de ontwikkeling dat er een grote behoefte is aan levensloopbestendige woningen. Deze hebben we hier kunnen ontwikkelen”, zegt vastgoedontwikkelaar Gijs Klunder van Ter Steege.

Verder voorziet de wijk in sociale huurwoningen, rijwoningen, twee-onder-een kapwoningen, en appartementen in het nu bijna afgebouwde complex. “Het is voornamelijk een mix voor verschillende doelgroepen”, aldus Klunder. Het nieuwe appartementencomplex bestaat uit een mix van dertien appartementen en zes stadswoningen. “Daarin hebben we proberen te voldoen aan verschillende doelgroepen. We hebben kleinere appartementen gemaakt, maar ook wat grotere penthouses”, licht Klunder toe.

Uitverkocht

Hoewel de stadswoningen in het complex qua prijs niet in het bereik van alle starters zullen liggen, zijn een deel van de kopers dat volgens Klunder wel. In die doelgroep is volgens wethouder Bart Jaspers Faijer nog veel behoefte in Ommen. “Dit is niet een appartementencomplex voor starters, maar iedereen die hier komt laat ook weer een woning achter”, zegt de wethouder. “Daar kijken we ook heel bewust naar. Ook voor ouderen: in de zin van passende woningen met eventuele zorg later. Maar dat is best wel ingewikkeld.”

Vlak voor de bouwvakantie werd het laatste appartement van het complex verkocht. Een deel dus aan starters, maar ook een deel aan belegers die gaan verhuren. “Maar ook ouderen willen hier graag wonen”, zegt Klunder. Afgelopen week werd het metselwerk afgerond, en nu wordt er volop aan de afbouw binnen gewerkt. De huidige verwachting is dat het pand volgend jaar maart kan worden opgeleverd. Tot nu toe leidde de coronacrisis niet tot vertraging, maar het is niet te voorspellen hoe dat de komende periode zal verlopen.

Wethouder Bart Jaspers Faijer (l.) en directeur Peter Vollenbroek van Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg op het dak van het appartementencomplex, met in de achtergrond de nieuwe wijk Haven West.

Duurzaam

De nieuwe wijk voldoet aan alle duurzaamheidseisen, maar de woningen zijn niet gasloos. “Deze hele wijk bestaat nog op gas, dit is voor de tijd ontwikkeld dat de eis werd gesteld om gasloos te gaan bouwen. Maar we hebben bijvoorbeeld wel zonnepanelen op het dak, en een laag energieverbruik, dus een lage EPC-eis”, verklaard Klunder. Alle nieuwe projecten die Ter Steege sindsdien ontwikkeld zijn wel zonder gasaansluiting, dus ook in Ommen. Klunder: “Onlangs hebben wij de oude HEMA-locatie aangekocht, waar we in de toekomst nieuwe woningen willen ontwikkelen.”

Aanwinst

Wethouder Bart Jaspers Faijer is tevreden nu de afronding van de realisatie van de Haven West in het vooruitzicht ligt. “Het is echt prachtig, en een aanwinst voor Ommen. De aanbouw van dit appartementencomplex is het laatste deel van Haven West. Nu het hoogste punt bereikt is, wordt het project Haven West ook afgesloten in die zin”, aldus de wethouder, die vanaf zijn bureau in het tegenovergelegen gemeentehuis uitkijkt op de ‘Kop van West’.