Behoud Van Raaltehuis nog niet zeker

Ommen – De intentieovereenkomst die in juli 2017 werd gesloten tussen Takman IJzerwaren, projectontwikkelaar Coresta, de Zonnehuisgroep en de gemeente Ommen is afgelopen juni vanwege het ontbreken van voldoende financiering beëindigd. Het plan was om de ijzerwarenwinkel te verhuizen naar een nieuw te bouwen pand op bedrijventerrein De Rotbrink. Op de plaats van de oude winkel zouden dan 29 zorgappartementen worden gebouwd. Het verhuizen van het nog steeds groeiende Takman en de herinrichting van de ruimte tussen het oude Rabobankgebouw en de Arriërpoort is voor nu buiten beeld.

Slechte staat

In de nieuwbouwplannen zou het in zeer slechte staat verkerende Van Raaltehuis behouden blijven. De nieuwbouw van de zorgappartementen zou gecombineerd worden met de herbouw en restauratie van het Van Raaltehuis. Het zou daarna dienst gaan doen als museum en als ontmoetingsplek voor de nieuwe woon-zorgvoorziening. De gemeente vindt het behoud van het stukje Ommer geschiedenis belangrijk maar met het eindigen van de intentieovereenkomst tussen de projectontwikkelaar en eigenaar Takman is het herstel van het gebouw nu onzeker. Het gebouw zal wel op korte termijn opgeknapt moeten worden. Begin dit jaar werden vanuit een hoogwerker voorzichtig de helft van de dakpannen verwijderd nadat een deel van het dak was ingezakt.

Het ernstig vervallen Van Raaltehuis aan de Doctor A.C. van Raaltestraat.

Stichting Van Raaltehuis

De gemeente wil nu samen met de Stichting Van Raaltehuis de herontwikkeling gaan oppakken om te bekijken in hoeverre het oude pand alsnog behouden kan blijven. De door Takman beoogde kavel op bedrijvenpark De Rotbrink is door de gemeente gereserveerd in afwachting van andere plannen. De eventuele financiële gevolgen wil het college van burgemeesters en wethouders bij de behandeling van de begroting van volgend jaar zichtbaar hebben.

Theologische school

Het oude gebouw tussen Takman ijzerwaren en Taxi Steen deed aan het eind van de eerste helft van de negentiende eeuw dienst als theologische school. Dominee A.C. van Raalte leidde er tientallen predikanten op voor de onder zijn leiding ontstane Afgescheiden kerk, de voorloper van de Gereformeerde kerk. In 1844 verplaatste Van Raalte de school naar Arnhem, waar hij zelf ook ging wonen. Twee jaar later emigreerde de dominee met zo’n honderd volgelingen, waaronder veel Ommenaren, naar de Verenigde Staten. Daar stichtte hij de stad Holland in de staat Michigan.