Basisschoolkinderen doen praktisch verkeersexamen

Ommen – Tijdens het Veilig Verkeer Nederland praktisch Verkeersexamen in Ommen is vandaag van 219 basisschool scholieren getoetst of de eerder geleerde theorie ook daadwerkelijk kan worden toegepast in het echte verkeer. Basisschoolkinderen doen steeds minder verkeerservaring op omdat ze steeds vaker met de auto naar bijvoorbeeld school worden gebracht. De ervaring die ze wel op doen krijgen ze meestal op vaste routes zoals naar school en naar vrienden.

De leerlingen zijn vaak nog niet zo ervaren en fysiek nog niet in staat in een geheel nieuwe omgeving de theorie toe te passen. Daarom gaat de route van het praktisch Verkeersexamen door de eigen woonomgeving van de kinderen. Voor de start van het examen zijn de fietsen gecontroleerd door Heijn Mars, alleen op een goedgekeurde fiets mag men deelnemen aan het examen.

Voor de start van het examen werden de fietsen gecontroleerd door Heijn Mars.
Voor de start van het examen werden de fietsen gecontroleerd door Heijn Mars.

Langs de route die wordt gefietst staan vrijwilligers die -aan de hand van een controlelijst- beoordelen of de leerlingen goed handelen. Onder liggende vaardigheden zoals de beheersing van de fiets bij remmen, nemen van bochten en dergelijken maar ook sociaal gedrag worden niet direct getoetst, maar zijn wel vereiste vaardigheden om het examen goed te kunnen afleggen. De deelnemers hebben een hesje met een nummer aan waarmee ze kunnen worden herkend. Kinderen die geen fouten maken krijgen later van de burgemeester een certificaat en een gemeentelijk presentje. Na het examen bespreekt de eigen meester of juf de resultaten in de klas.

Langs de route houden vrijwilligers met een controlelijst bij of de leerlingen goed handelen.
Langs de route houden vrijwilligers met een controlelijst bij of de leerlingen goed handelen.

De 13-jarige Marijn van der Baas ging met startnummer 1 als eerste van start. De route was iets anders dan dat aanvankelijk de bedoeling was. Op de Hamsgoren vinden werkzaamheden plaats nadat hier afgelopen vrijdag een gat in het wegdek werd ontdekt. De fietsers worden omgeleid via de Wethouder Paarhuisstraat. De vrijwilligers naast de route sturen de fietsers hier in de goede richting mochten ze door de spanning de geoefende route fietsen. De fietsers kunnen uiteraard ook gewoon de pijlen volgen.

De 13-jarige Marijn van der Baas ging met startnummer 1 als eerste van start.
De 13-jarige Marijn van der Baas ging met startnummer 1 als eerste van start.

Kinderen konden vooraf samen met hun ouders oefenen met de ‘VVN Verkeersexamenapp’ die door Veilig Verkeer Nederland gratis wordt aangeboden. In de applicatie kan het kind de verkeerstheorie verder leren en de verschillende verkeerssituaties oefenen die ze onderweg tegen kunnen komen. Ook is met de app te checken of de fiets helemaal in orde is.