Basisschool Nieuwebrug krijgt certificaat Biologie Plus School

Ommen – OBS Nieuwebrug heeft als achtste school van Nederland het certificaat Biologie Plus School uitgereikt gekregen. Wethouder Scheele was vanmiddag aanwezig bij de officiële certificering. Er werd een symbolisch bord tevoorschijn gehaald dat de wethouder daarna samen met leerling Aäron Stokvisch (10) op een prominente plaats op de muur van de school plaatste. De school krijgt het certificaat voor de extra aandacht die er wordt besteed aan natuur, wetenschap en techniek. De Openbare Basisschool Nieuwebrug, de oudste school van Ommen, begon meer dan 150 jaar terug in de buurtschap Giethmen en verhuisde later naar Nieuwebrug. Sinds 1968 is de school na een verhuizing gevestigd in een bos bij de Regge.

Biologie Plus School

Op Biologie Plus Scholen wordt meer dan gemiddeld aandacht besteed aan natuur, wetenschap en techniek. “Het gaat erom dat er heel bewust les wordt gegeven over planten, voeding, dieren, gezondheid en duurzaamheid”, verteld directrice Janneke Wind. Vorig jaar werden de vier leerkrachten geschoold om alle activiteiten die bij Biologie Plus horen goed uit te kunnen voeren, en om een onderzoekende houding te stimuleren. “Van de teamtrainer van het NIBI (Nederlands Instituut voor Biologie, red.) hebben de leerkrachten geleerd om lessen te kunnen geven op het gebied van natuur, wetenschap en techniek.”

Achter het getransformeerde lokaal werden moestuintjes aangelegd.

Soms worden ook de ouders van de scholieren om hulp gevraagd. “Maar gelukkig is dat hier op de Nieuwebrug nooit een probleem”, benadrukt Wind. Het concept van een Biologie Plus past volgens Wind dan ook perfect bij een school die zo mooi in de natuur ligt als de Nieuwebrug. De scholieren brengen hun pauzes al sinds heugenis door in de bossen rondom de school.

Natuur

Op de school worden lessen gegeven die op de natuur gericht zijn. Mits het weer dat toelaat vinden deze lessen buiten plaatst. “Zo leren de kinderen onder andere waar de regen nou eigenlijk vandaan komt, en hoe het komt dat een regenboog ontstaat. Maar ook hoe ze bijvoorbeeld een boom kunnen meten zonder een ladder te hoeven gebruiken.” Een deel van de schooltuin is opnieuw aangelegd met moestuintjes, en met de methode ‘Makkelijk moestuinieren’, die het hele jaar beslaat, leren de kinderen welke processen er allemaal gaande zijn in een tuin. Daarnaast gaan de leerlingen een paar keer per jaar met een boswachter op pad. Elke groep heeft minimaal één dagdeel per week buitenonderwijs. “Dit alles heeft er voor gezorgd dat we van het NIBI dit certificaat hebben gekregen”, aldus een tevreden Wind.

Wethouder Ko Scheele (r.) en directrice Janneke Wind (l.)

De kinderen zijn samen verantwoordelijk voor hun eigen stukje moestuin. Met de oogst uit deze moestuintjes kan dan weer worden gekookt in een nieuw ingericht kook- en technieklokaal, welke grenst aan de schooltuin. Bijvoorbeeld bij het koken leren de scholieren ook praktisch rekenen, door bijvoorbeeld iets te wegen. In dit getransformeerde praktijklokaal wordt ook met microscopen gewerkt om naar ‘dinosaurusbotten’ en andere interessante objecten te kijken. Met zo’n microscoop las de wethouder vanmiddag een minuscule flessenpost, waarin werd aangegeven waar het bord voor aan de muur kon worden gevonden.