Basisschool Johan Seckel wint ANWB Verkeersplein

Ommen – Op een speelse manier de verkeersregels leren; dat wil de ANWB bereiken met haar actie ‘een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’ van het ANWB Fonds. Het voornaamste doel is basisschoolkinderen de ruimte te geven om in een veilige omgeving ervaring op te doen met verkeer en de daarin geldende regels, zodat ze goed voorbereid zijn op het ‘echte werk’. En dat blijkt nodig te zijn; recent onderzoek van de ANWB heeft namelijk uitgewezen dat veel leerkrachten zich zorgen maken over de fietsvaardigheid van hun leerlingen.

Terecht volgens het Veilig Verkeer Nederland, vorig jaar gedaan onderzoek laat namelijk zien dat zes op de tien kinderen naar school wordt gebracht. En dat terwijl 95% binnen een straal van vijf kilometer woont. De reden dat kinderen minder fietsen varieert: ze hebben geen fiets, alle activiteiten zijn op loopafstand of ze worden vaak met de auto of bakfiets gebracht.

Foto: Jan Horstman/ANWB

En niet onbelangrijk; de toenemende drukte op de fietspaden en in het verkeer maakt dat ouders hun kinderen niet met een gerust hart alleen op weg sturen. En dat terwijl kinderen die in het verkeer praktijkervaring opdoen, zich eerder bewust zijn van de gevaren en dus ook sneller zelfstandig naar school kunnen. Om de kennis van de verkeersregels en het verkeersinzicht onder kinderen te vergroten bevat zo’n verkeersplein onder andere een rotonde, een zebrapad en verkeersborden.

Verkeersplein

In iedere Nederlandse provincie wordt door de ANWB één schoolplein omgetoverd tot een verkeersplein. Meer dan 300 scholen streden er om, en er werden bijna 120.000 stemmen uitgebracht. Basisschool Johan Seckel uit Ommen was één van de genomineerden, en werd uiteindelijk de winnaar in de provincie Overijssel. Vanmorgen werd het ANWB Verkeersplein feestelijk geopend, in het bijzijn van alle leerlingen, wethouder Ko Scheele en Lianne Niemeijer van de ANWB.

“We zijn ontzettend blij met het ANWB Verkeersplein”, vertelt leerkracht Lee-Anne Brink-Bakker. “Onze school biedt speciaal onderwijs aan en is een regioschool. Doordat een meerderheid van de leerlingen met de taxi’s worden gebracht, doen ze weinig fietservaring op. Wij willen onze leerlingen de ruimte geven om in een veilige omgeving ervaring op te doen met verschillende verkeerssituaties. En dankzij het ANWB Verkeersplein kan dit nu.”

De Johan Seckel school ontvangt ook een lespakket waarmee op een leerzame maar leuke manier alles uit het ANWB Verkeersplein kan worden gehaald.