Ommen – De naam mag dan misschien wel uit het Ommer straatbeeld verdwijnen, de welbekende bakkersfamilie Ten Brinke doet dat allesbehalve. De bakkerij aan de Kruisstraat en de Sis&Bro Bakery gaan samen verder, en de toekomst tegemoet in het voormalige Rabobank-gebouw aan de Markt. Al sinds 1973 is de familie actief in de bakkerswereld. De vader van Berjan ten Brinke nam in 1976 de bakkerij van Bats Makkinga aan de Kruisstraat over, die diens vader in 1916 was begonnen.
Het was toen nog een echte kruideniersbakkerij, waar bijvoorbeeld ook erwten en kaas werden verkocht. De eerste bakkersgeneratie Ten Brinke stopte met die ‘bijproducten’, en ging verder met brood én banket. Als klein jochie was Berjan al te vinden in de bakkerij van zijn vader. “Dus dat ik bakker werd was eigenlijk logisch”, beseft de altijd goedlachse bakker. Als jonge tiener hielp hij dan ook mee in de zaak. Brood snijden, inpakken, dat was het werk waar hij mee begon.
Kort nadat het bedrijf met een grootschalige verbouwing werd samengebracht in een aaneengesloten gebouw, overleed Berjan’s vader plotseling. En ging het bedrijf in 1993 -eerder dan verwacht en gehoopt- over naar Berjan en zijn vrouw Hetty (51). Een hele opgave voor een broekie van begin twintig. Maar met hulp van zijn moeder en vrouw kwam het uiteindelijk allemaal goed.
Sis&Bro
Net zoals bij Berjan gebeurde, kregen ook zijn drie kinderen het vak van bakker van de prilste jeugd af aan ingeprent. In 2015 openden de twee oudsten, Vera (26) en Maarten (27), hun eigen bakkerij en winkel. Die toepasselijk genoemde Sis&Bro Bakery aan de Markt werd een plek waar naast brood, ook mee-te-nemen koffie en belegde broodjes over de toonbank gingen. Het bleek een topformule.
Vergeleken met de al een eeuw bestaande bakkerij aan de Kruisstraat kwam er een veelvuldigheid aan mensen voorbij. “Toen ze daar een jaar draaiden wist ik het al, wij moeten met Ten Brinke hoe dan ook, ook deze kant op”, herinnerd Berjan. Toen niet veel later begon door te schemeren dat de Rabobank meer kantoren zou gaan sluiten, werd wellicht wel de perfectie mogelijkheid gezien.
De Sis&Bro Bakery zat namelijk in hetzelfde gebouw als de bank, en deelde notabene een muur. De interesse werd bij de al bekende pandeigenaar duidelijk gemaakt, en een paar jaar later -in oktober 2019- kwam het telefoontje van het Rabobank vastgoedbedrijf. “Die belde: we gaan sluiten in Ommen. Toen hebben wij alles in werking gezet, dat wij hier in dit pand terecht konden komen”, verteld de 53-jarige bakker over de aanloop. “We zijn er dus al heel wat jaren mee bezig geweest.”
Bank
Begin dit voorjaar kon dan eindelijk begonnen worden met het in uitvoering brengen van de plannen. Twee bakkersbedrijven van dezelfde familie naast elkaar is natuurlijk wat te veel van het goede, en dus was de volgende stap een logische: Bakkerij Ten Brinke en Sis&Bro gaan samen verder als één bedrijf, achter dezelfde deur. De laatste maanden werd hard gewerkt om het voormalige bankgebouw om te bouwen.
Met de laatste loodjes te gaan viel mensen die langs het gebouw kwamen waarschijnlijk al wat op. Het logo werd op de gevel gemonteerd, en de ‘nieuwe bakkerij’ gaat door onder -bijna- dezelfde naam als van de zaak van Vera en Maarten. Het opvallende? Het is nu de Siss&Bro Bakery, met een extra S. Dochter en zus Merel, de jongste telg van het gezin, gaat namelijk ook het bedrijf in.
De naam Ten Brinke mag dan wel niet op de gevel prijken, de familie Ten Brinke gaat nergens heen. “We gaan door onder deze nieuwe naam, maar natuurlijk wel met de kennis, ervaring en het ambacht zoals men die verwacht van Ten Brinke”, zegt de 22-jarige, die al vanaf jongs af aan meewerkt in de bakkerszaken.
De tweede én derde generatie gaan dan ook echt samen verder. “Berjan blijft zeker hoor, en ook gewoon volop bakken elke vroege ochtend. We kunnen helemaal nog niet zonder hem!”, licht Merel al snel toe. Ook moeder Hetty blijft voorlopig nog in de zaak meewerken. Maar op termijn zal het wel de jongste generatie zijn die het bedrijf gaat leiden.
‘Belevingswinkel’
Een ‘belevingswinkel’ noemt Merel het compleet getransformeerde pand: “De bakkerij en banket is ‘open’; alles is zichtbaar voor de klant.” Iets waar Berjan ook merkbaar tevreden mee is. “Het mooiste is om ons vak te laten zien, en dat kan hier. We hebben niks geen geheimen, en als men achter wil komen kijken; nou kom maar”, vult hij zijn dochter aan.
Eén winkel betekent logischerwijs dat de twee assortimenten samengaan. “Het ambachtelijke en het klassieke brood, en gebak brengen we allemaal mee. En we blijven goed luisteren naar de klant; waar ze naar vragen spelen we weer op in”, benadrukt Berjan. “En Sis&Bro had zijn eigen concept, met de meer luxere broden”, vult Merel aan. “Dat gaan we nu heel mooi samenvoegen, en gewoon iets tops van maken.”
Het ‘to-go’ gedeelte wat Sis&Bro introduceerde is fors uitgebreid in de nieuwe locatie. “We hebben ons assortiment daarin echt verbeterd; dat is zo tof”, zegt Merel. “Bijvoorbeeld een brioche bol met warme pulled pork, maar ook een broodje geitenkaas rode biet, of ons eerste veganistische broodje humus. Dat vind je hier in de regio gewoon niet veel”,verteld Merel. “Daar onderscheiden we ons in, en daarmee is er voor iedereen wat.”
Maar ook het drinken is grootser aangepakt. “Koffie was er natuurlijk al, maar die is nu ook met havermelk te krijgen. Ook een flat white en latte staan nu op de kaart.” Om de dranken te kunnen bereiden werd er een extra ‘barista training’ gevolgd. Een machine maakt ondertussen voor het oog van de klanten zo vers mogelijke jus d’orange, en ook smoothies zijn te verkrijgen. “Toen we bij Sis&Bro begonnen hadden we nooit gedacht dat het ‘to-go’ zo groot zou worden.”
Die mee-te-nemen producten zijn overigens nu ook bíj de bakkerij te nuttigen. Binnen zijn zitjes gemaakt, en een paar plekken buiten zitten in het vooruitzicht. Maar het is geen lunchroom, benadrukken beide Ten Brinke’s. “Het is echt de gelegenheid om te zitten, maar we willen niet onder horeca vallen. Want uiteindelijk zijn we natuurlijk goed in het brood, en daar willen we ook dichtbij blijven. Kom rustig zitten, maar we gaan niet bedienen”, verklaard Merel.
Vertrouwd
Het ‘werkende’ gedeelte van de bakkerij is op de plek waar in de banktijd de kantoortjes stonden opgebouwd. En met die nieuwe ruimte kan de bakkerij volgens Berjan veel efficiënter werken dan ooit tevoren. “Alles is dicht bij elkaar op één plek. Dus geen gesjouw meer van de Kruisstraat met producten die naar Sis&Bro moesten. Maarten bakte daar wel het brood, maar het banket kwam weer bij Ten Brinke weg”, verklaard de bakker.
In twee half verzonken silo’s kan in totaal zeven ton aan bloem worden opgeslagen, die met tankwagens via buizen naar binnen wordt geblazen. Via een computergestuurd systeem kan vervolgens geautomatiseerd de exact gevraagde hoeveel bloem worden ‘opgenomen’, terwijl een ander apparaat voor een precieze hoeveelheid water zorgt.
Al die nieuwe én grotere apparaten maken niet alleen dat de bakkerij efficiënter kan werken, maar ook dat het makkelijker is om het hele assortiment te kunnen aanbieden. “Overdag kunnen we bijvoorbeeld deeg draaien voor 100 speltbroden, en daar dan maar tien van afbakken. De rest van het deeg vries ik dan in.” Legt Berjan uit. Iets waar met de vriescel die enkele factoren groter is dan aan de Kruisstraat voldoende ruimte voor is.
Op die manier kan, samen met de automatische rijskasten, elke ochtend het nodige brood klaarliggen voor de klanten. “Als ik voor de volgende dag twintig van die speltbroden wil afbakken, haal ik de deegstukken ’s avonds uit de diepvries en zet ik ze in de rijskast. Die laat het deeg dan langzaam zo rijzen dat als ik ’s morgens binnenkom ik de kar zo door kan rollen de rotatieovens in”, legt Berjan over zijn als maar ontwikkelende beroep uit.
Behalve een paar machines -die recent al waren aangeschaft- is alles in de bakkerij nieuw. Op één machine na; de inschietoven. “We wilden een analoge, en die zijn er niet nieuw. Alles is computergestuurd te krijgen, maar we wilden met het bakkers fingerspitzengefühl zelf kunnen sturen, kunnen spelen met de tempratuur. Iets meer vloer, of iets donkerder kunnen we direct indraaien”, verklaard Berjan.
“Waar ze goed in zijn, kunnen ze zelf uitoefenen. Die oven is qua werking hetzelfde als waar onze opa mee heeft gewerkt. Dat is echt onderscheidend”, vult Merel aan. Dat het ambacht verloren gaat met de samensmelting hoeven de vaste (en nieuwe) klanten dan ook zeker niet voor te vrezen. “We hebben het nieuwe en frisse van ons, maar ook de 40 jaar ervaring van onze vader. We worden opgeleid door de allerbeste, dat kan ik wel zeggen.”
“Dus ondanks dat we smoothies en andere ‘hippe’ dingen hebben, zijn we nog steeds het beste in het brood en gebak. Alles is hier gewoon, dus ook de oude vertrouwde Ommer koffiekoek en het Ommetje. De recepten blijven ongewijzigd. Dus mensen die altijd bij Ten Brinke kwamen kunnen hier gewoon hun vaste vertrouwde producten blijven halen”, besluit Merel.