Authentieke Koetsentocht trekt veel publiek

Ommen – Maar liefst 22 koetsen aanspanningen deden vandaag mee aan de Authentieke Koetsentocht die door de Stichting Vechtdalkoetsiers voor de achtste keer werd georganiseerd in Ommen. Medeorganisator is Anton Wolters van Molen de Lelie. De tocht begon vanmorgen rond negen uur op de Voormars waar de koetsen werden opgesteld en klaar gemaakt voor de tocht.

Rond het middaguur kwam de tocht bij het streekmuseum in Ommen. Hier werd geluncht en konden de koetsen worden bekeken door belangstellenden. De koetsiers vertelden enthousiast over hun koetsen en de paarden waardoor ze worden getrokken. Na de luncht gingen de koetsiers weer onderweg. Langs de route stonden op veel plekken publiek te kijken. De tocht werd begeleid door de vrijwilligers van Verkeersregelaars Ommen.

Defilé

Later op de middag werd rond drie uur een defilé gehouden rondom de Hervormde Kerk in het centrum van Ommen. Hier reden de koetsiers een rondje om de kerk voor het rijen dikke publiek en de overvolle terrassen. Er werd bij elke koets even stil gestaan en commentator Jan Maathuis gaf een korte uitleg over de paarden en koetsen. Bij het stil staan kregen de koetsiers en passagiers een glaasje champagne aangeboden.

De passagiers van een koets kregen een glaasje champagne aangeboden.
De passagiers van een koets kregen een glaasje champagne aangeboden.

De deelnemers van de tocht kwamen uit het hele land. De winnaar Bert Lockefeers komt uit het Zeeuwse Eede, de jury vond zijn aanspanning de mooiste. Volgens jurylid Ria Maathuis gaat het om het totaalplaatje. Naast uiteraard het rijtuig zelf tellen ook de kleding van de koetsier en passagiers mee en natuurlijk niet te vergeten ook de paarden. Het is voornamelijk belangrijk dat de kleding past bij de leeftijd en soort van de koets.

Vrijwel alle deelnemers zijn lid van de Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij. De deelnemende rijtuigen zijn gerestaureerde exemplaren uit grofweg de tweede helft van de negentiende eeuw, allemaal dus minstens een eeuw oud. Het doel van de eigenaren is om de rijtuigen zo authentiek mogelijk te restaureren.