Ommen – De Authentieke Koetsentocht in Ommen heeft vandaag ondanks de matige weersvoorspellingen geluk gehad, en hield het droog. Maar liefst 22 aanspanningen deden vandaag mee aan de koetsentocht die door de Stichting Vechtdalkoetsiers voor de negende keer werd georganiseerd in Ommen. Medeorganisator is Anton Wolters van Molen de Lelie. De tocht begon vanmorgen rond negen uur vanaf de Voormars in Ommen. Hier werden de koetsen opgesteld en klaar gemaakt voor de tocht.
Kort na het middaguur kwam de tocht bij het streekmuseum in Ommen. Hier werd geluncht en konden de koetsen worden bekeken door belangstellenden. De koetsiers vertelden enthousiast over hun koetsen, en de paarden waardoor ze worden voorgetrokken. Langs de route stonden veel mensen te kijken. De koetsentocht wordt normaliter op 5 mei verreden, maar omdat deze datum dit jaar op een zondag valt, wordt de tocht dit jaar op 4 mei gehouden. De tocht werd begeleid door de vrijwilligers van Verkeersregelaars Ommen.
Tijdens het bezoek aan het streekmuseum werden ook de prijzen uitgereikt. De eerste prijs voor het Nederlands Kampioenschap van Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij was voor Albert en Irma Voorn uit Sevenum. De tweede prijs ging naar familie Schalkers uit Bant, de derde prijs was voor de familie Bouwman uit Arriën. De boerenwagen met daarvoor drie Belsen van de familie Hulsman uit Dalfsen won de publieksprijs. De tweede prijs van het publiek was voor de familie Kerkdijk uit Giethmen, en de derde voor Jan en Ria Maathuis uit Weerselo.
Defilé
Later op de middag werd rond drie uur een defilé gehouden rondom de Hervormde Kerk in het centrum van Ommen. Hier reden de koetsiers een rondje om de kerk voor het publiek dat ondanks de frisse temperaturen in grote getallen kwam kijken. Er werd bij elke koets even stil gestaan en een korte uitleg gegeven over de paarden en koetsen. De koetsiers en passagiers kregen hier een door Hans van Lingen geschonken glaasje champagne aangeboden, alvorens terug te keren naar de Voormars.
De deelnemers van de tocht komen uit het hele land, en vrijwel alle deelnemers zijn lid van de Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij. De deelnemende rijtuigen zijn gerestaureerde exemplaren uit grofweg de tweede helft van de negentiende eeuw, allemaal dus minstens een eeuw oud. Het doel van de eigenaren is om de rijtuigen zo authentiek mogelijk te restaureren. Naast uiteraard het rijtuig zelf tellen ook de kleding van de koetsier en passagiers mee, en natuurlijk niet te vergeten ook de paarden. Het is voornamelijk belangrijk dat de kleding past bij de leeftijd en soort van de koets.