Atletiekcoach Jari geeft mensen met beperking kans om mee te rennen: ‘Iedereen moet kunnen sporten’

Ommen – Sporten is voor mensen met een beperking niet altijd even makkelijk, maar vaak en vooral ook slecht toegankelijk. Een partij die daar verschil in probeert te maken is de landelijke organisatie Only Friends. Zij zetten lokale clubs op, waar mensen met een beperking dan de gelegenheid krijgen om bezig te gaan met allerlei sporten. Een enthousiaste medewerker van de Baalderborg Groep kwam een jaar geleden met de wens om in Ommen zo’n club op te starten, en legde verbinding met een reeds bestaande afdeling in Twente; die twee jaar geleden met succes werd opgezet door Eduard Leusink in zijn woonplaats Rijssen.

Jari Kouwen (r.) wil met zogeheten frame runners mensen met een beperking de kans geven om mee te sporten.

Door hen wordt ondertussen al een half jaar elke woensdagavond een sportief uurtje georganiseerd in sporthal De Slaghen. Met bijvoorbeeld trefbal, hockey en handbal. De sporters doen daar volgens Ommer atletiekcoach Jari Kouwen met veel plezier aan mee: “Heel gaaf om te zien. Jongens en meisjes bloeien op, en blijken veel meer te kunnen dan ze vooraf dachten.” Het brengt sociale contacten, en er worden nieuwe vriendschappen gemaakt. Kouwen is zelf niet betrokken bij deze activiteiten, maar sluit nu wel aan bij de Only Friends afdeling: om zo frame running te introduceren in Ommen.

Frame running

Dat frame runnen is plat vertaald ‘geraamte rennen’; en daar komt het in de praktijk eigenlijk ook op neer. Een buizenframe met een zadel, een borststeun, een sturend voorwiel, en twee naar binnen staande zijwielen. De gebruikers zitten op het zadel, en kunnen dan met weinig kracht toch lopen of rennen. Zo’n frame runner is dan ook ideaal voor mensen die moeite hebben met lopen, of een rolstoel of rollator moeten gebruiken; het tempo kan er dan ook flink mee worden opgevoerd.

Sportkoepel NOC*NSF en atletiekbond KNAU noemen het een opbloeiende sport. En enkele tientallen atletiek- en sportverenigingen, evenals revalidatiecentra, bieden het frame running al aan in Nederland. Kouwen kwam met het idee om bij atletiekclub ACO Van Elderen, waar hij zelf al zeven jaar jeugdtrainer is, ook zo’n groep op te zetten. “Ik vind het belangrijk dat alle kinderen kunnen sporten, met of zonder beperking”, motiveert Kouwen.

Het doel is dan ook vrij simpel: zoveel mogelijk kinderen met een beperking de kans bieden om te sporten, en bijvoorbeeld mee te laten doen in een reguliere atletiekvereniging. “Je kunt er gewoon goed mee meekomen, en dat kan ook gewoon samen op de baan.” Om het allemaal mogelijk te maken vroeg Kouwen bij de gemeente een subsidie aan vanuit het sport- en preventieakkoord Samen Fitter Verder.

De inmiddels toegekende bijdrage van 3.000 euro is ook wel nodig. De speciaal gemaakte frame runners zijn namelijk vrij prijzig, zo’n tweeënhalfduizend euro per stuk. Met de subsidie kan één driewieler worden aangeschaft. Het zeer gulle Foppe de Haan Fonds en de Dirk Kuyt Foundation schenken bij de aanschaf van één exemplaar, élk nog een extra exemplaar.

Met de subsidie kunnen zo drie runners naar Ommen worden gehaald. “Dan zijn we al een heel eind onderweg.” De resterende subsidie wil Kouwen gebruiken om de benodigde randspullen aan te schaffen. “Op een atletiekbaan waar wielen rollen staan pionnen in de weg, dus denk bijvoorbeeld aan markeerstippen”, licht Kouwen toe, die in het dagelijks leven werkzaam is als gymleraar.

Belangstelling

Op de atletiekbaan op sportpark Westbroek kon vanmorgen onder een stralende zon kennis worden gemaakt met de -nu nog geleende- frame runners. Voor iedereen vanaf 8 jaar werd er een gratis sportdag georganiseerd, waar ook kon worden geproefd aan de andere sporten van Only Friends. Zoals onder meer boksen, tennissen, pijl- en boogschieten, frisbeeën en hockey. Daarbij hielpen ook deelnemers uit Rijssen mee. Aan de hand van een stempelkaart konden de deelnemers de verschillende onderdelen afgaan.

Deze ochtend was gelijk ook een soort try-out om te peilen hoe groot de belangstelling zou zijn, en welke sporten de deelnemers echt leuk vinden. Aan belangstelling was vanmorgen in ieder geval geen gebrek; die was zelfs groter dan werd verwacht. “Er zijn zeker twintig deelnemers die zich hebben aangemeld. Dat is echt supertof”, reageerde een verheugde Kouwen. “Iedereen heeft er plezier in, en is lekker op eigen niveau bezig.  Dat men bezig kan, dat is eigenlijk wel het belangrijkste.”

Kouwen gaat zich in ieder geval vol inzetten voor het frame runnen. “Ik heb het vanuit de atletiekvereniging opgezet, en die geven mij daar alle ruimte voor.” De andere activiteiten die Only Friends te bieden heeft moeten er een aanvulling op worden. “Het frame runnen begint na anderhalf uur natuurlijk een keer te vervelen. We willen daarmee beginnen, en ons daar wel echt op focussen. Maar de overige tijd wil ik besteden aan andere sporten, zodat men ook op andere manieren lekker kan bewegen”, legt de 23-jarige atletiekcoach uit.

Mette Dunnewind laat haar stempelkaart aftekenen door Jari.

De deelnemers zullen uiteindelijk wel moeten worden begeleid, door vrijwilligers. “Voor deze try-out heb ik de mensen kunnen optrommelen, maar die kunnen ook niet elke dag. Wanneer we met de groep gaan beginnen zullen we dat wel moeten opbouwen.” Maar de gymdocent heeft er wel vertrouwen in dat het goed komt. “Ik denk dat we hier echt iets moois neer kunnen zetten, iets waarin nu een beperkt aanbod is. Daar wil ik mij echt voor inzetten”, besluit Kouwen.