Architectenbureau The Citadel Company opent deuren in voormalige zoutloods Besthmenertol

Ommen – De nodige lijnen zijn er de afgelopen maanden al op papier gezet. Maar wethouder Leo Bongers en eigenaar Manfred Cents en zijn familie hebben vanmiddag het nieuwe kantoor van architectenbureau The Citadel Company in Ommen feestelijk geopend. De firma heeft zijn intrek genomen in de totaal getransformeerde voormalige zoutloods op het oude provinciale steunpunt de Besthmenertol aan de Hammerweg.

Met een druk op de knop ging het hek open, en werd het nieuwe kantoor symbolisch geopend. V.l.n.r. wethouder Leo Bongers en Esmée, Myrthe, Manfred en Sandra Cents.

Zoutloods

Het complex waar het gebouw deel van uitmaakt werd in 2009 door de gemeente aangekocht, met het voornemen deze tijdelijk als overlaadstation te gebruiken, en er mogelijk de gemeentewerf te gaan vestigen. Maar zover kwam het niet, want er werd besloten de gemeentewerf op te nemen in het DOEK-gebouw. Het complex werd dan ook nooit echt ingezet, en daarom in 2015 toegevoegd aan de gemeentelijke verkoopopgave.

Daarin werd gemeentelijk ontroerend goed dat niet meer bijdroeg aan de gemeentelijke taak opgenomen om te verkopen. Rond die tijd werd het gebouw ook voor het eerst actief te koop aangeboden, maar de interesse bleef beperkt. En belangstelling die er wel was bleek niet aan te sluiten bij de vraagprijs; de financiële doelstelling van de verkoopopgave werd ondertussen al wel bereikt met andere verkopen.

In het einde van 2018 kwam het architectenbureau The Citadel Company uit Heino in beeld als aspirant-koper voor het opslag gebouw. Dit bureau heeft naast binnen- en buiten architectuur ervaring met stedenbouw, en het faciliteren van ruimtelijke ontwikkelingen zoals Rood voor Rood en vrijkomende agrarische ontwikkelingen, veel daarvan in Ommen.

“We hebben best al wat tijd gestoken in het vinden van een goede plek voor ons bedrijf. Het is bij onze bedrijfstak heel erg belangrijk dat je huisvesting passend is bij hetgeen wat je doet en wat je wilt uitstralen”, vertelde eigenaar Cents in 2019. Verschillende panden werden overwogen, maar uiteindelijk viel de keuze op de zoutloods.

Het gebouw is inmiddels flink onder handen genomen. En zoals wellicht wel vanzelfsprekend is springt de architectuur in het oog. “Verleden, heden en toekomst komen prachtig bij elkaar samen”, zegt Cents. Van buiten is er behalve een opknapbeurt voor het rieten dak op het oog weinig veranderd, maar onder de vrije overspanning is alles vernieuwd.

Op een toevoegde verdieping is een ruime kantoorruimte gerealiseerd, op de voorgrond een 3D model van de zoutloods.

Met een stukje verdieping is extra kantoorruimte gecreëerd, en veel glas zorgt ondertussen voor veel licht. Het gebouw aan de Hammerweg is volgens Cents de nieuwe hoofdlocatie van zijn bedrijf, maar Heino wordt niet helemaal verlaten.

Open dag

Morgen is er tussen 11:00 en 15:30 een open dag, waarbij belangstellenden een kijkje kunnen komen nemen. Naast de werkzaamheden van het architectenbureau zullen in en rondom het pand ook partners aanwezig zijn met stands waarin zij het publiek de nieuwste trens op het gebied van architectuur laten zien.