Antiek theepotje gevonden bij ‘Graven in de historie van de Ommerschans’

Ommerschans – In het kader van het jaar van de Ommerschans werd vandaag het evenement ‘Graven in de historie van de Ommerschans’ georganiseerd. Vanaf tien uur vanochtend tot vijf uur vanmiddag was er van alles te beleven op en om het terrein van de voormalige straf- en bedelaarskolonie. Er werd onder leiding van professionele archeologen gespeurd naar sporen uit de kolonie tijd. Op de plek waar destijds het grootste gebouw van Nederland stond werd gezocht naar de fundamenten van het voormalige mannen verblijf, de plek waar duizenden mannen werkten en woonden.

Op een terrein van de Ommerschans werd met metaaldetectoren gezocht.
Op een terrein van de Ommerschans werd met metaaldetectoren gezocht.

Op een ander terrein van de Ommerschans werd met metaaldetectoren gezocht. Hier hielpen ervaren zoekers jong en oud mee om succesvol te zijn en de verschillende geluiden van de detector te onderscheiden. Hier werd vanmiddag wat meer resultaat behaald dan bij het graven naar de fundamenten. Er werden tientallen kogels gevonden, maar ook een flink aantal munten en ouderwetse spijkers kwamen naar boven.

Er werden tientallen kogels gevonden, maar ook een flink aantal munten en ouderwetse spijkers kwamen naar boven.
Er werden tientallen kogels gevonden, maar ook een flink aantal munten en ouderwetse spijkers kwamen naar boven.

In de Veldzichthoeve liggen diverse stukken die gevonden zijn bij eerdere opgravingen in de Ommerschans. Voor de puzzelaars lag er een uitdaging om scherven van diverse potten, kopjes en borden weer samen tot een geheel te brengen.

Antiek theepotje

De grootste vondst zal het aantreffen van een theepot door Justin Grooteboer zijn. Hij vond een theepot van circa 150 tot 200 jaar oud, waarvan het tuitje en handvat nog heel zijn en het dekseltje nog open en dicht kan. Volgens archeoloog Kasper van den Berghe is het een koperen kan die goed uit de tijd van de Ommerschans kan komen. “Het is op basis van de decoratie te plaatsen in de vroegere 19e eeuw, misschien zelfs nog laat 18e eeuw. Het is een voorwerp uit de overgangsperiode van de militaire face naar de kolonietijd, echt een interessant ding.” klinkt hij enthousiast. “Waarschijnlijk komt het uit de gracht. Die grond is niet al te lang geleden nog een keer omgezet en waarschijnlijk is het kannetje daardoor binnen het bereik van de metaaldetector gekomen.” vervolgd hij.

Archeoloog Kasper van den Berghe met het theepotje in zijn handen.
Archeoloog Kasper van den Berghe met het theepotje in zijn handen.

Wandelingen

Mensen die geïnteresseerd zijn in verhalen van de Ommerschans konden deelnemen aan drie verschillende wandelingen. Bezoekers die wat meer wilden weten over de in de Veldzichthoeve tentoongestelde items konden meelopen met een archeoloog. Hij vertelde van sommige items waar ze gevonden zijn en op welke manier zij het gebied steeds meer in kaart weten te brengen, en hoe meter voor meter de geschiedenis kan worden afgelezen via de vondsten. Wie met een patriot meeliep kon de Ommerschans als een militair bolwerk beleven. Hij vertelde verhalen van de ‘beschermers’ van de noordelijke steden Groningen en Leeuwarden.

Boswachter Nico Arkes van Staatsbosbeheer gaf tijdens de wandeling die hij begeleide een andere kijk op het bijzondere gebied. Zo komen bijvoorbeeld alle soorten spechten voor in het gebied en groeien er zeldzame planten. De ijskelder bij het terrein is in gebruik genomen door vleermuizen.