‘Anker van Hoop’ na renovatie operatie weer terug op Vechtkade

Ommen – Het koste flink wat moeite, maar het ‘Anker van Hoop’ is hersteld en staat sinds vanmorgen weer terug op de Vechtkade. Het anker vormige monument werd bijna drie jaar geleden onthuld, ter herinnering aan de Samenloop voor Hoop in 2019. Bij die wandelestafette was het onderliggende thema ‘Wij dragen een steentje bij’. De deelnemers droegen tijdens het lopen dan ook letterlijk steentjes bij, die ze vooraf van persoonlijke opschriften voorzagen.

V.l.n.r. Lidy Zwiers, Jan Veldman en Karen Fuykkink.

Deze stenen, die voor veel mensen een rode draad vormden bij het evenement, werden na afloop verzameld om te verwerken in een blijvend monument. Dat gedenkteken is het uit staal vervaardigde anker, waar de stenen aan weerszijden werden ingelegd. Dat ging op zich voorspoedig, maar het afdekken met een epoxy giethars bleek een grote uitdaging.

Toen het monument werd onthuld leek de afdeklaag goed te zijn geslaagd. Maar toch ontstonden er na verloop van tijd plekken in de doorzichtige harslaag. Waarschijnlijk hadden de weersomstandigheden bij het gieten parten gespeeld, waardoor luchtbelletjes achterbleven; die vervolgens onder de warme zon gingen uitzetten.

Met tot gevolg verschillende ‘onvolkomenheden’, en ook stukken epoxylaag die begonnen los te komen. Herstel bleek afgelopen najaar noodzakelijk; om verdere gevolgschade te voorkomen. Het monument werd van de sokkel aan de Vechtkade gehaald, en een enthousiaste werkgroep nam het onder handen.

Stenen

Bij de demontage werkzaamheden werd duidelijk dat niet alle stenen ongeschonden uit de harslaag konden worden verwijderd. Daar werd van tevoren al voor gevreesd, en voordat het herstel van start ging werd alles fotografisch vastgelegd. Een deel van de (opschriften van de) stenen ging uiteindelijk jammerlijk voor goed verloren.

Een meevaller was uiteindelijk dat een deel van de epoxylaag aan de centrumkant niet hersteld hoefde te worden. En uiteindelijk kon ruim de helft van de stenen helemaal behouden blijven; en een deel raakte slechts lichtjes beschadigd. “Er was een deel die niet heel goed meer leesbaar was, maar die hebben we wel terug geplaatst”, verteld Lidy Zwiers; voormalig voorzitster van de commissie die de samenloop organiseerde.

Toch waren er meer stenen nodig om het anker weer zoals eerder gevuld te krijgen. Bedacht werd om mensen die meeliepen te vragen opnieuw een steen van een opschrift te voorzien. Ook stenen die wel werden meegedragen tijdens de samenloop maar toen niet werden ingeleverd waren welkom. Uiteindelijk konden na enkele schrijfsessies een stuk of 100 ‘nieuwe’ stenen worden verzameld.

Sommige stenen met algemene teksten werden door de vrijwilligers overschreven van de gemaakte foto’s. Een ‘toevoeging’ ten opzichte van eerder is dat een deel van de stenen leeg is gebleven. “Daar kan men voor zichzelf een boodschap ‘op’ bedenken”, is het idee.

Experts

De problemen met de eerste epoxylaag zijn waarschijnlijk ontstaan bij het gieten ervan. Na advies te hebben ingewonnen bij de fabrikant werd de laag nu met behulp van experts tussen het zwarte staal gegoten. Er waren nu betere weersomstandigheden, en de hoop is dat de afdekkende laag nog vele jaren mee kan. “Dat hopen we natuurlijk, maar we weten ook gewoon niet waar het precies aan lag. We hopen dat het nu goed is; het was een enorm proces”, besluit Zwiers.

De stalen constructie zelf heeft ook een opfrisbeurt gekregen. “Hij is helemaal opnieuw gespoten en gelakt, en er nu ook een UV-coating opgekomen”, licht Jan Veldman toe. Op het glazen informatiebordje zal binnenkort nog een QR-code worden toegevoegd, zodat men gemakkelijk het verhaal achter het monument kan vinden.

Met hulp van de Dunnewind Groep, die een mobiele kraan inzette om het loodzware anker te vertillen, kon het vandaag weer op zijn sokkel worden gemonteerd.