Anjerpunten lanceren ‘Vechtdal Ontdekkingsreis’: een spel om het gebied te ontdekken

Vilsteren – De vijf Anjerpunten in het Vechtdal hebben gisteren samen met Vechtdal Marketing de ‘Vechtdal Ontdekkingsreis’ gelanceerd. Dat is een spel aan de hand waarvan deelnemers op expeditie gaan door het gebied, en zo meer te leren komen over de regio, en er de mooiste plekjes ontdekken. Centraal daarin staan de Anjerpunten. Verspreid over het Vechtdal zijn dat opstappunten om het Vechtdal te verkennen. Samen geven zij een totaalbeeld over het gebied met hun verhalen over water, natuur, boeren, landgoederen, historie, duurzaam leven en noaberschap.

Professor Dianthus

Het spel volgt de ontdekkingsreis van de fictieve ‘professor Dianthus’, botanicus van hobby en beroep. Voor zijn ​onderzoek naar zelfverdedigingsplanten is hij op zoek naar dat ene speciale plantje in het Vechtdal. Wie hem daarbij wil helpen kan samen met de professor op pad via de Vechtdal Ontdekkingsreis van de Anjerpunten. Het spelpakket is sinds dit weekend verkrijgbaar bij elk Anjerpunt. In het doosje is het belangrijkste item de routekaart.

Wethouder Leo Bongers ontving uit handen van Professor Dianthus het eerste spelpakket.

Voorop die kaart staat de eerste QR-code, die de deelnemers naar een filmpje leidt waar ze kennismaken met de professor, zijn zoektocht en de spelregels. Vanaf daar gaan de spelers op zoek naar de volgende codes: met aanwijzingen op de routekaart, QR-codes en de informatie in de online spelomgeving. Zo reizen de deelnemers spelenderwijs door het Vechtdal, en krijgen ze veel informatie door de teksten en luisterfragmenten van de professor.

Bij elk Anjerpunt moet de code van een kluis worden gekraakt. De beloning is een bloemblaadje van het gezochte zeldzame plantje. Na vijf geslaagde opdrachten vormen de vijf blaadjes samen de gezochte plant. Onderweg van het ene naar het andere Anjerpunt zijn er nog Expeditiepunten op de kaart, die thematisch aan de Anjerpunten verbonden zijn. Bij de bezoeken aan die punten verzamelen deelnemers letters, die uiteindelijk de naam van het plantje vormen.

V.l.n.r. wethouder Jan Uitslag van Dalfsen, wethouder Monique Schuttenbeld van Zwolle, Professor Dianthus, wethouder Leo Bongers van Ommen en wethouder Alwin te Rietstap van Hardenberg.

‘Professor Dianthus’ overhandigde gisteren aan wethouders van de vier Vechtdal gemeenten symbolisch de eerste spelpakketten. Naast wethouder Leo Bongers van Ommen kwamen ook Monique Schuttenbeld van Zwolle, Jan Uitslag van Dalfsen en Alwin te Rietstap naar Herberg de Klomp in Vilsteren. Samen met melkveebedrijf Zandman in Beerze vormen die twee de Anjerpunten in de gemeente Ommen. Ook vertegenwoordigers van alle Anjerpunten kwamen samen in Vilsteren.

De puzzeltocht is geschikt voor het hele gezin, maar vooral gericht op de jongere deelnemers. Het spel kost 24,95 euro, en is inclusief toegang tot alle Anjerpunten en vouchers voor enkele musea. Er kan bij elk punt worden gestart, en het spel is zo omvangrijk dat er meerdere dagen speelplezier uit is te halen.

Meer informatie over het spel is, net als de actuele openingstijden van de locaties, te vinden op www.anjerpunten.nl/ontdekkingsreis.