Angelina (14) houdt vanuit Kasteel Eerde online veiling voor Artsen zonder Grenzen in Mozambique

Ommen – Later deze maand zal er een bijzondere online veilig plaatsvinden vanuit de gobelinzaal van Kasteel Eerde. Dat op initiatief van Angeline Zweemer, een 14-jarige studente van de bij het kasteel gevestigde Eerde International Boarding School. De opbrengst van de veiling is bestemd voor Artsen zonder Grenzen in Mozambique. Zweemer woonde tot twee jaar geleden in Mozambique, en haar ouders wonen daar nog.

De dreigende situatie in haar land heeft nu tot de noodkreet geleid. “Het is al een aantal jaar zeer onveilig in Mozambique. In het noorden van Mozambique woedt nu al vier jaar een strijd tussen islamitische terroristen en het overheidsleger waarbij grove mensenrechtenschendingen plaatsvinden. Ik wil aandacht voor deze problematiek en heb hulp nodig om de mensen in Mozambique te helpen. Dat kan ik echt niet alleen”, geeft de 14-jarige aan. Ze wil vooral anderen bewust maken van wat er in het Oost-Afrikaanse land gebeurd.

Angelina Zweemer en Mark Smit. Foto: Eerde IBS

Angeline schildert zeer verdienstelijk, en heeft een talent voor kunst. Zo ontstond het idee om een veiling te organiseren. Diverse galeriehouders doneerden spontaan hun eigen werk. Uit de buurt van Loes van der Linde van Lindeblad atelier uit Ommen en Annemieke Biert van Noga Bags in Arriën. Maar ook Nancy Ort van atelier Schoonjuweel uit het Zuid-Hollandse Oud Ablas en Dietske Geerlings, schrijfster van diverse romans en gedichtenbundels uit Zutphen, dragen bij. Ook kussens, romans, een klapstoel uit de school en een glazen uil gaan in de veiling, evenals twee bescheiden schilderijen van Zweemer zelf. Uiteindelijk zal het om zo’n twintig items gaan.

Kunsthandelaar Mark Smit, gehuisvest in het voormalige stadhuis van Ommen, zal optreden als veilingmeester. De veiling vindt door de huidige corona situatie digitaal plaats via Zoom, op de avond van 26 mei. Vooraf aanmelden is noodzakelijk, en kan gebeuren bij Gerdien Ort, Head of Student Life and Enrichment op Eerde IBS, via gort@eerdeibs.nl. Na aanmelding ontvangen de gasten een uitnodiging voor de online-bijeenkomst.

De opbrengst is bestemd voor Artsen zonder Grenzen in Mozambique. De hulporganisatie is daar op diverse fronten actief. Het land werd de afgelopen jaren meerdere malen getroffen door tropische cyclonen, die duizenden mensen dakloos maakten. En door het aanhoudende geweld zijn er zo’n 700.000 mensen op de vlucht. De noodhulpteams vangen vluchtelingen op in Mueda, Nangade en Montepuez. “Voordat mensen in Mueda arriveren, lopen ze soms wel 10 dagen door de jungle op zoek naar veiligheid”, zegt medisch coördinator Patricia Postigo. Dergelijke inzetten zijn alleen mogelijk door steun uit onder andere donaties. In 1999 werd de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan Artsen zonder Grenzen, internationaal bekend als Médecins Sans Frontières.