Ommen – Gisteravond was het dan eindelijk showtime. Het grootse Vechtconcert van het ‘vernieuwde’ Festival de Vecht gaf invulling aan de avond van zo’n 600 bezoekers. Het Festival de Vecht slaat deze editie voor het eerst haar vleugels uit over het hele Vechtdal, en is ondanks de beperkende corona maatregelen groter dan ooit. De nodige maatregelen nemen, in combinatie met de relatieve kleinschaligheid, maakt dat de reeks evenementen door kan gaan.
Shaffy, Joel, Michael
De avond vol met livemuziek werd afgetrapt door Niels van der Gulik en combo. Met nummers als ‘Sammy’, ‘Zing, vecht, huil, bid…’ en ‘Laat me’ werd een ode gebracht aan Ramses Shaffy. The Billy Joel Experience voerde vervolgens klassieke meezingers van de wereldberoemde artiest op. Na een korte pauze werd de avond afgesloten door Charly Luske en band. Die de grootste hits van George Michael en Wham! lieten klinken.
De corona maatregelen maakten wel dat de gebruikelijke afterparty gisteravond niet door kon gaan. Met diverse arrangementen was het voor het publiek mogelijk om van het Vechtconcert te genieten. Op de tribunes op de Vechtkade of in grote en kleine boten rond het podium. Op de terrassen van Paviljoen Ommen en Grand Café de Veghte werd een vier gangen diner geserveerd.
Zompen
Het meerdaagse festival -met verschillende losstaande evenementen- ging vrijdag van start met de Kinderdag. Kinderen uit de basisschoolleeftijd konden overdag deelnemen aan allerlei gratis workshops. ’s Avonds werd op het drijvende podium de musical ‘Bultje en het verdwenen kristal’ opgevoerd. De dansers van Studio 85 uit Ommen verzorgden voorafgaand een opening. Diezelfde middag was ook de Ondernemersbijeenkomst, met als gastsprekers Johan Derksen en Evert ten Napel. Gistermiddag waren er overdag rondvaarten met de Vechtzompen uit Dalfsen en Gramsbergen. Gidsen vertelden aan boord ‘Het Verhaal van de Vecht’.
Veilig
Om niet alleen het concert van gisteravond door te laten gaan, maar ook de rest van de activiteiten, worden er tal van maatregelen genomen bij alles wat onder de paraplu van het Festival de Vecht valt. Het merendeel van de evenementen vindt plaats in de buitenlucht, waar iedere bezoeker moet zitten en de nodige afstand van elkaar moet houden.
Bij het concert van gisteravond gelde die laatste maatregelen niet. Alle bezoekers moesten bij binnenkomst verplicht aantonen gevaccineerd, negatief getest of immuun te zijn; bijvoorbeeld met de CoronaCheck-app. Daarnaast was het ‘festivalterrein’ afgesloten. Die geslotenheid betekende dat er binnen op het terrein best veel mocht. De organisatie kon tweederde van de capaciteit gebruiken, maar de bezoekers hoefden geen anderhalve meter afstand te houden.
Er op uit
Dat maakte het volgens vele bezoekers weer een beetje als voor de pandemie. “We kunnen weer eens samen met onze vrienden tafelen, en eindelijk er weer op uit”, zegt bezoeker Mark. Ook Chantal is blij weer eens de gezelligheid op te kunnen zoeken. Ze zit samen met een vriendin op de rode stoeltjes van de tribune. “Schouder aan schouder zitten, met een wijntje en livemuziek. Dat heb ik wel gemist hoor.” Burgemeester Hans Vroomen was samen met enkele wethouders ook gast van het festival: “Fijn dat we met elkaar weer mooie ervaringen mogen opdoen. Voorzichtig op weg naar een samenleving waar we weer alle ruimte met elkaar hebben.”
Meer bezoekers
Zelfs met de tweederde bezetting en het schrappen van de staanplaatsen, waren er gisteravond nog steeds meer bezoekers dan bij eerdere pre-corona edities. Dat komt simpelweg doordat er veel meer ruimte was dan bij de eerste vijf festivals. Het op de Vecht drijvende podium is ten opzichte van voorgaande edities 180 graden gedraaid, en staat nu gericht op de noordelijke kade. Het draaien van het podium vindt zijn beweegreden in de schoolvakanties.
De kinderdag die het festival afgelopen vrijdag aftrapte was voor de organisatie zo lang belangrijk, dat deze per se door moest gaan. De nieuwe eigenaren van hotel De Zon, waar het festival voorheen plaatsvond, gaven echter aan zo vol te zitten in de vakantietijd, dat ze liever hadden dat het evenement later zou plaatsvinden. Maar dat was door de schoolvakanties geen optie voor de organisatie.
Zo kwam men uiteindelijk terecht aan de andere kant van de Vecht. Daar werd de verbinding gezocht met zes rondom gevestigde horecazaken. Het Paviljoen, Puik, Flater, Tante Pos, De Vrienden en Grand Café De Veghte zorgden er gisteravond gezamenlijk voor dat de bezoekers optimaal konden genieten. De restaurants werkten samen om de gasten die daarvoor kozen het vier gangen diner met alles erop en eraan voor te schotelen, en alle bezoekers van drankjes te voorzien.
Programma
Hoewel het Vechtconcert het grootste evenement is van het festival, staat er nog genoeg op het programma, op diverse locaties aan de Vecht van Zwolle tot en met Hardenberg. Vandaag is er bij Buitenplaats de Luwte in Zwolle een Lunch Concert. Daar werd, zoals de naam al doet vermoeden, een lunch geserveerd, terwijl muzikaal entertainer Erik Brey het publiek vermaakt. Komend weekend varen op vrijdag en zaterdag boten tussen de Stuw Vechterweerd en de Stoomfabriek in Dalfsen. Opstappers maken de heenreis dan via het water samen met gidsen. En gaan met een wandeling van zo’n vijf kilometer weer lopend terug naar de plaats van opstappen.
Op diezelfde zaterdag is er vlakbij bij de Stuw Nevengeul een Picknick Concert, met een door Herberg De Klomp verzorgde high tea. Daar zal (alt)violiste en zangeres Lonne Pondman en ensemble dan optreden. Op diezelfde zaterdag kunnen jong en oud kosteloos ‘Op verhaal komen bij de Vecht’ bij natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg.
Op zondag worden de Festival de Vecht activiteiten afgesloten. Met het Landgoed Concert in het Landgoedcentrum Vilsteren, waar harpiste Mechteld Karlien de Jongh zorgt voor een muzikale middag. Aan de andere kant van de Vecht, bij de Koe Safari Erve Vechtdal van Simone Koggel, vindt dan een heus Koelinair Concert plaats. Met verhalen en muzikale optredens van onder andere de Stuwzangers, en zangeres Irene Aalvink.