Alle paasvuren Ommen afgelast na advies brandweer

Ommen – De gemeente Ommen volgt de omliggende gemeenten, er mogen komend weekend geen paasvuren worden aangestoken. Vanwege de aanhoudende droogte en de verwachte hoge tempraturen is de kans op een natuurbrand te groot, stelt de gemeente. Daarmee volgt de gemeente het advies van de Veiligheidsregio IJsselland, dat gister besloot over te gaan naar fase 2 ‘extra alert’. Dit in navolging van de drie andere oostelijke veiligheidsregio’s: Noord-Oost Gelderland, Gelderland Midden en Gelderland Zuid. Deze fase geldt wanneer er een verhoogd risico op natuurbranden is, en open vuur streng wordt afgeraden. “Een natuurbrand kan zich in deze droge periode zeer snel, en onvoorspelbaar ontwikkelen en uitbreiden”, aldus de veiligheidsregio, dat gisteren ook is begonnen met luchtsurveillance.

Zorgvuldigheid

“De brandweer is in het kader van zorgvuldigheid vanmorgen alle locaties in Ommen langs gegaan om te kijken of er eventueel nog iets mogelijk was, maar dat bleek niet het geval”, verteld Hannah Bouma van de gemeente Ommen, die deels verantwoordelijk is voor dergelijke vergunningen. Het advies van de brandweer was om alle 10 stookontheffingen die verleend zijn in Ommen in te trekken. Inclusief die voor het paasvuur in Vilsteren, die feitelijk niet als stookontheffing werd behandeld, in verband met de omheen gelegen feestelijkheden.

De paasbult aan het Stuwepad in Vilsteren.

“Het is jammer maar begrijpelijk, we hebben er wel begrip voor”, verteld Gerard Rietman, van de organiserende Activiteiten Commissie Vilsteren. Linda Hulsman van het Plaatselijk Belang Vilsteren verteld dat de reactie binnen de wandelgangen van het PB gelijk is aan als die van Rietman, “Jammer, maar begrijpelijk”. Of de paasbult bij Vilsteren later alsnog wordt aangestoken is nog onduidelijk. “Dat moet overlegd worden met het landgoed, maar als het kan verplaatsen we de feestelijkheden”, aldus Rietman.

Later aansteken

Alle Plaatselijke Belangen en buurtverenigingen die een ontheffing hebben toegewezen gekregen van de gemeente krijgen bericht over het besluit. Als de weeromstandigheden verbeteren, en de Veiligheidsregio IJsselland weer afschaalt naar fase 1, mogen de paasvuren in principe tot twee weken na Pasen alsnog worden aangestoken; dit alles wel in overleg met de gemeente. “Om valse brandmeldingen te voorkomen willen we wel weten wie wat, en wanneer gaat doen”, aldus Bouma. De gemeente houdt hier het weekend van 4 en 5 mei voor aan. Als het na deze twee weken niet meer lukt moeten de niet ontstoken paasbulten zo spoedig mogelijk worden afgevoerd. Het brengen van snoeihout voor de Paasbult van ‘de Gemienschop van Oll Ommer’ aan de Arriërveldsweg, wat aangekondigd was voor Goede Vrijdag en zaterdag, is niet meer mogelijk.