ALDI sluit distributiecentrum in Ommen na meer dan 40 jaar en realiseert nieuwbouw in Deventer

Ommen/Culemborg – De ALDI bevestigd dat het haar distributiecentrum in Ommen zal gaan sluiten. De eerste berichten over het sluiten kwamen eind januari al, maar konden toen nog niet worden bevestigd door het concern. Het huidige distributiecentrum in Ommen wordt samengevoegd met die in Groenlo in een nieuw te bouwen distributiecentrum op het A1 Bedrijvenpark bij Deventer. Het distributiecentrum in Ommen werd in 1977 opgericht. De ALDI geeft aan het nieuwe distributiecentrum in Deventer te bouwen om de logistiek in het oosten van Nederland verder te optimaliseren. Het nieuwe gebouw wordt moderner, duurzamer en aanzienlijk groter dan de huidige centra. Ook is de nieuwe locatie voor de budgetsupermarktketen centraler gelegen in de regio.

Volgens de van origine Duitse keten van discount-supermarkten is de supermarktbranche continue in beweging, en is het speelveld sterk concurrerend. “Om de groeiambities van ALDI in Nederland te kunnen faciliteren, is optimalisatie van onze logistiek noodzakelijk. Deze plannen passen goed in de vernieuwingsstrategie van ALDI. Zo zijn er de afgelopen jaren veel winkels vernieuwd en aangepast, en zijn er ook winkels bijgekomen”, aldus Luc Schepers, nu regiodirecteur van ALDI Groenlo en in de toekomst van ALDI Deventer.

Personeel

Het nieuwe distributiecentrum biedt werkgelegenheid aan zo’n 350 mensen. “We begrijpen dat deze veranderingen gevolgen zullen hebben voor onze medewerkers. We bereiden een goed sociaal plan voor dat met betrokkenen wordt besproken. Iedereen kan mee, behoud van onze mensen staat voorop”, vult Schepers aan. Volgens woordvoerster Laetitia Gruwel werken er in Ommen op het moment zo’n 175 mensen.

Wethouder economie Leo Bongers (LPO) vindt het jammer dat het distributiecentrum Ommen verlaat, maar begrijpt de beslissing van de ALDI wel. “Het is een van de grotere werkgevers van Ommen, en natuurlijk best een aderlating. Maar ik begrijp dat de ALDI kiest voor een plek bij de A1, die hebben wij hier niet. Gelukkig kan al het personeel mee en wordt er gewerkt aan een sociaal plan”, aldus Bongers. De ALDI meldt dat beide Ondernemingsraden een positief advies hebben gegeven op de plannen en actief betrokken zijn.

Deventer

Het nieuw te bouwen distributiecentrum in Deventer wordt circa 42.000 vierkante meter groot, en ligt direct aan de snelweg A1. De verkoop van de 12,77 hectare grond was eind vorig jaar rond, en is de grootste grondtransactie in de geschiedenis van Deventer. Deventer economiewethouder Thomas Walder (D66) is blij met de komst van ALDI naar Deventer. “ALDI is vernieuwend en ambitieus en heeft hier op het A1 Bedrijvenpark de kans om die ambities waar te maken. ALDI bouwt hier een modern en duurzaam distributiecentrum, dat helemaal past bij de doelstellingen van A1 Bedrijvenpark en de gemeente Deventer”, aldus Walder.

In het nieuwe distributiecentrum komt een grote distributiehal, kantoor, een koel- en vrieshuis, en tachtig laadstations voor vrachtwagens. Het nieuwe pand zal geen aardgas aansluiting hebben -een vereiste op het bedrijvenpark- en worden voorzien van zonnepanelen. Het gebouw krijgt een moderne uitstraling met veel glas, wat weer zorgt voor veel lichtinval.

Kwart winkels

Vanuit het nieuwe distributiecentrum in Deventer zal het concern zo’n 120 filialen gaan bevoorraden. Ongeveer een kwart van de circa vijfhonderd ALDI-winkels in Nederland. Voor leveranciers biedt de nieuwe locatie meerdere voordelen, waaronder het sneller en flexibeler beleveren, en een betere bereikbaarheid voor onder meer langere en zwaardere vrachtautocombinaties. De ALDI verteld dat deze optimalisatie betekend dat de beschikbaarheid, versheid en kwaliteit van het assortiment nog verder verbeterd zal worden.

Artist impression van het nieuwe distributiecentrum in Deventer. Foto: ALDI

Volgens het concern biedt de nieuwe locatie ook mogelijkheden tot verdere uitbreiding in de toekomst. De vergunning voor de bouw van het distributiecentrum is verleend, en de ALDI verwacht rond de zomer van dit jaar te starten met de bouw. De verwachting is dat het nieuwe distributiecentrum eind 2021 operationeel zal zijn. Rond die tijd zullen de centra in Ommen en Groenlo gaan sluiten. Wat er met het leegkomende distributiecentrum in Ommen gaat gebeuren is nog onduidelijk.